Turcia a aprobat planurile de dezvoltare pentru un imens canal, cu o lungime de 45 de kilometri, la periferia Istanbulului, a anunțat sâmbătă ministrul Mediului, Murat Kurum, relatează Reuters, care notează că este vorba de un proiect contestat atât pentru costul său cât și pentru impactul asupra mediului.
“Am aprobat planurile de dezvoltare pentru proiectul Kanal Istanbul și le-am lansat în consultare publică. Vom face pași rapizi pentru a îmbogăți patria noastră și orașul nostru sfânt cu Kanal Istanbul,” a scris Kurum, pe Twitter.
Canalul va lega Marea Neagră cu Marea Marmara iar costul pentru construcție este estimat la 75 de miliarde de lire turcești (9,2 miliarde dolari).
Guvernul argumentează că acest canal va contribui la detensionarea traficului din Strâmtoarea Bosfor, una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, și va preveni accidente similare celui petrecut recent în Canalul Suez, care este blocat după eșuarea unei imense nava cargo.
Dar, ca alte proiecte majore de infrastructură derulate în cei 18 ani ai epocii Erdogan, canalul a stârnit critici din partea celor care afirmă că va urma un dezastru pentru mediu și va polua resursele de apă ale metropolei cu 15 milioane de locuitori.