Turcia a cheltuit cel puțin 7,3 miliarde de dolari pentru susținerea lirei în decembrie

Redacția ian. 7, 2022 0 comentarii
erdogan E5iNpbcXEAIMD1c

Turcia a cheltuit mai mult de 7 miliarde de dolari pentru susținerea lirei în decembrie, au arătat datele oficiale, în contextul în care analiștii au avertizat că intervențiile nedeclarate fac ca adevăratul cost al protecției valutare să fie și mai mare, scrie Financial Times.

Banca centrală a țării a anunțat revenirea la politica controversată de vânzare a valutei străine pentru a susține lira în decembrie, deoarece insistența președintelui Recep Tayyip Erdogan de a reduce ratele dobânzilor, în ciuda inflației în creștere, a făcut ca moneda să scadă la minime record.

Datele publicate vineri au arătat că, în timpul celor cinci intervenții anunțate oficial luna trecută, banca a cheltuit un total de 7,3 miliarde de dolari.

În plus, banca centrală a cheltuit încă câteva miliarde de dolari din rezervele sale valutare în scădere pentru intervenții nedeclarate care au fost efectuate prin intermediul băncilor de stat ale Turciei, au spus analiștii. Aceste vânzări s-au întețit după un pachet de urgență anunțat la sfârșitul lunii trecute de Erdogan, care urmărea să susțină lira.

Lira a crescut puternic după ce au fost dezvăluite planurile lui Erdogan, revenindu-și după un minim record în fața dolarului american.

Goldman Sachs, banca de investiții din SUA, a avertizat în această săptămână că rezervele brute ale națiunii au „scăzut semnificativ” în ultima lună a anului 2021, scăzând cu aproximativ 15 miliarde de dolari, până la 111 miliarde de dolari.

Această scădere se explică parțial prin vânzarea de valută străină către Botas, importatorul de energie de stat al țării, în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari luna trecută, potrivit noilor date publicate vineri.

Însă Goldman Sachs a spus că cifrele sugerează, de asemenea, că „intervenții considerabile [în valută] ar fi putut fi folosite pentru a susține lira”.

Erdogan, de-a lungul vieții oponent al ratelor mari ale dobânzilor, a ordonat băncii centrale să-și reducă rata de politică monetară cu 5 puncte procentuale la 14% în ultimele patru luni ale anului 2021, în ciuda avertismentelor privind impactul asupra inflației în creștere a țării.

Luând în considerare inflația care s-a situat la o rată oficială de 36% în decembrie, reducerile dobânzilor au împins rata dobânzii reale a țării la minus 22%. Acest lucru i-a descurajat pe investitori să economisească în lire și a creat o presiune uriașă asupra monedei, care a pierdut aproximativ 45% din valoarea sa față de dolar anul trecut.

Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *