Turcia: inflație record în decembrie, 36,08%

Lira turceasca piabay.com

Creșterea prețurilor de consum în Turcia a atins în decembrie nivelul de 36,08% în ritm anual, un record din septembrie 2002, potrivit cifrelor oficiale publicate luni și citate de Le Figaro. Această inflație, de peste șapte ori mai mare față de obiectivul inițial al guvernului, se explică prin prăbușirea lirei turcești, care a pierdut aproape 45% din valoare față de dolar.

Inflația, care se situa la nivelul de 21,31% în cifre anualizate în noiembrie, a devenit un subiect politic exploziv în Turcia cu 18 luni înainte de alegerile prezidențiale prevăzute în iunie 2023.

Opoziția a acuzat în ultimele luni Biroul național de statistici (Tüik) că subestimează intenționat creșterea prețurilor.

Pentru turci, prăbușirea lirei se traduce prin avansul puternic al prețurilor, cu riscul de a deveni nesustenabile, în special pentru materii prime și energie.

După mai multe săptămâni de pierderi istorice, lira turcească s-a redresat puternic la jumătatea lui decembrie, după măsuri de urgență anunțate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan și vânzări masive din rezervele în dolari. În ultima săptămână, însă, lira a început din nou să se devalorizeze în fața dolarului.

piabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *