Turcia vrea să crească salariul minim, pentru a doua oară din acest an, pentru a combate explozia prețurilor

Redacția iun. 17, 2022 0 comentarii
lira turceasca dolar turcia

Ministerul Muncii din Turcia urmează să prezinte preşedintelui Recep Tayyip Erdogan propuneri pentru o nouă majorare a salariului minim, a doua din acest an, după ce Erdogan i-a îndemnat pe oficiali să reducă povara creată de explozia preţurilor, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Turcia a introdus deja în luna ianuarie o majorare record a salariului minim pe economie cu 50,5%, până la un nivel de 4.253 de lire (246 de dolari). Însă preţurile au înregistrat o creştere anuală de 74%, cel mai rapid avans din ultimii 25 de ani, ceea ce a făcut ca sprijinul pentru formaţiunea AK Party a lui Erdogan să scadă înaintea alegerilor de anul următor.

Potrivit unor oficiali din apropierea acestui dosar, urmează ca Ministerul Muncii să îi prezinte preşedintelui Recep Tayyip Erdogan o serie de scenarii posibile privind majorarea salariului minim. La rândul său, Erdogan va analiza diferitele opţiuni la revenirea de la summitul liderilor NATO care va avea loc la Madrid, în data de 30 iunie.

În timp ce alte bănci centrale majorează dobânda de politică monetară, Erdogan a cerut Băncii Turciei să meargă în direcţia opusă şi să taie costul creditului, pe măsură ce promovează o politică de stimulare a creşterii economice cu orice cost. Însă această politică a dus la prăbuşirea lirei turceşti, care în acest an a pierdut peste 23% din valoare în raport cu dolarul.

Sursele citate de Bloomberg susţin că liderii AK Party au opinii divergente cu privire la o nouă majorare a salariilor. În timp ce unii sunt de părere că o nouă majorare îi va afecta pe angajatori şi va conduce la pierderi de locuri de muncă, majoritatea membrilor AK Party cred că această nouă majorare este inevitabilă având în vedere scăderea popularităţii partidului în principalul său fief electoral.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 40% din toţi muncitorii din Turcia câştigă salariul minim pe economie. În mod normal acest salariu este stabilit în luna decembrie, însă Recep Tayyip Erdogan a apreciat că circumstanţele „extraordinare” ar putea necesita o modificare de politică.

sursa foto: Captură video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *