Turcii vor fi încurajaţi să îşi convertească aurul în lire

lira turceasca dolar turcia

Turcia va anunţa la finele săptămânii o nouă schemă destinată să încurajeze gospodăriile să îşi convertească deţinerile de aur în lire, le-a spus ministrul turc al Finanţelor, Nureddin Nebati, investitorilor cu prilejul unei întâlniri care a avut loc marţi la Londra, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Doi investitori care au participat la reuniunile cu Nureddin Nebati au dezvăluit că oficialul turc le-a spus despre planurile autorităţilor de la Ankara cu privire la modalităţile prin care aurul, în valoare de 250 -350 de miliarde de dolari, deţinut de gospodăriile turceşti şi-ar putea găsi un loc în sistemul local de economisire.

“În acest weekend vor face un anunţ cu privire la modul în care să îi convingă pe oameni să îşi schimbe aurul, vorbim de o cantitate mare în Turcia. Autorităţile vor ca acest aur să revină în sistemul bancar, ceea ce cu siguranţă ar extinde baza monetară a lirei turceşti”, a spus un investitor.

Turcia, ţară care în prezent se confruntă cu o rată a inflaţiei de aproape 50%, a introdus în luna decembrie a anului trecut o schemă prin care îi încurajează pe cetăţeni să îşi convertească în lire economiile în valută în cadrul unui plan de protejarea a depozitelor bancare. În ultimele săptămâni, Guvernul de la Ankara a demarat o campanie publică prin care încurajează populaţia să îşi transfere la bancă aurul depozitat acasă.

sursa foto: Captură video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *