TVA de 5% pentru fotovoltaice. Firmele reclamă că, în lipsa normelor de aplicare, nu știu cum să factureze cotele diferite de TVA

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

Președintele Klaus Iohannis a promulgat la mijlocul lunii ianuarie o lege prin care TVA scade de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice, pentru persoane fizice și instituții. Cu toate acestea, legea nu are încă norme de aplicare, așa că numeroase firme nu știu încă dacă și alte componente ale unui sistem solar sunt cuprinse în același regim de taxare. Acestea ridică, de asemenea, și alte întrebări cu privire la aplicarea legii și spun pentru Economedia că autoritățile întârzie să le transmită clarificări.

Astfel, legea prevede că cota redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.

Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului.

În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.

Totodată, pentru pompele de căldură, după consultarea cu Ministerul de Finanțe, a fost preluată sintagma din directiva europeană, respectiv „sisteme de încălzire cu emisii reduse etc”.

Potrivit USR, reducerea TVA va stimula noi investiții în mici capacități de producție și eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariția de noi prosumatori care vor putea să își reducă factura la energie și să dea surplusul de producție în sistemul energetic.

Firmele din domeniu din România afirmă însă că există numeroase semne de întrebare privind aplicarea legii.

De exemplu, firmele afirmă că nu este cunoscută lista cu materialele care intră în categoria „kituri de instalare”. „Trebuie să știm, deoarece un șurub sau un cablu electric are TVA 19% pe piața normală. Dacă este inclus în kit se va impozita doar cu 5%?”, arată acestea.

O altă nelămurire este, de asemenea, dacă invertoarele (aparat care transformă curentul continuu în curent alternativ) intră la categoria „componente”, ținând cont că panourile fotovoltaice nu au componente.

Firmele vor să înțeleagă, de asemenea, ce înseamnă „soluții complete” și cer autorităților să specifice lista completă cu produsele cuprinse în intenția legiuitorului.

Ele sunt nelămurite, totodată, cum se facturează panourile fotovoltaice și restul produselor pe lanțul de TVA, având în vedere că persoanele juridice sunt excluse. „Ne referim la situația în care o firmă cumpără panouri fotovoltaice pentru revânzare, nu pentru uz propriu”, arată acestea.

Ele mai cer autorităților să specifice clar cum se calculează TVAîntre companii, pentru panourile fotovoltaice, dar și pentru celelalte produse amintite mai sus: – TVA în vamă la importatori – TVA de la importator la distribuitor – TVA de la distribuitor la companie care le și instalează.

Aceleași probleme au fost semnalate și pe grupurile de consultanți fiscali și contabili de pe rețelele sociale, dar și de alți consultanți.

Și consultantul fiscal Gabriel Biriș a reclamat că, începând din 16 ianuarie (data intrării în vigoare a legii), există două cote de TVA aplicabile pentru aceleasi produse (5% și 19%), ceea ce „evident că va produce încurcături (mai ales ca inca nu avem norme de aplicare, care norme nici măcar nu sunt prevăzute a fi emise)”.

În plus, potrivit lui, o companie care achiziționează și instalează în principal astfel de instalații le va achiziționa cu 19% și le va revinde cu 5%, deci va trebui să ceară rambursare de TVA. „Costuri pentru companie, costuri pentru ANAF”, arată el.

Consultantul fiscal spune că era „mult mai simplu și eficient să aplice cota de 5% la toate livrările/instalările de astfel de echipamente, deoarece bugetul nu avea nimic de pierdut”.

Sursă foto:Pixabay

Comentarii

  1. Ce se mai aude despre completariile necesare legii pentru a putea aplica TVA 5%? Exista un termen pentru publicarea in Monitorul Oficial a corectiei? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *