TVA redus la 5% pentru fotovoltaice și pompe de căldură – legea a fost promulgată / Măsura se aplică pentru persoane fizice și instituții, iar firmele sunt excluse

Redacția ian. 12, 2023 2 comentarii
casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Această măsură se aplică pentru persoane fizice și instituții, iar firmele sunt excluse.

În luna iunie, USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Scopul proiectului este încurajarea cetăţenilor să investească în metode alternative de producţie a energiei şi să îşi reducă astfel consumul din reţeaua naţională. Proiectul a fost astăzi adoptat de Parlament cu susținerea transpartinică a grupurilor parlamentare.

Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică.

Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului.

În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.

Totodată, pentru pompele de căldură, după consultarea cu Ministerul de Finanțe, a fost preluată sintagma din directiva europeană, respectiv „sisteme de încălzire cu emisii reduse etc”.

Potrivit USR, reducerea TVA va stimula noi investiții în mici capacități de producție și eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariția de noi prosumatori care vor putea să își reducă factura la energie și să dea surplusul de producție în sistemul energetic.

Legea promovată de USR și adoptată de Parlament va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Comentarii

  1. “Conform Cristinei Prună, proiectul a fost adăugat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare, când ar putea fi votat, fiind susținut transpartinic. Dacă primește vot favorabil, acesta mai trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.” …..G4Media…pai daca a fost promulgata la ce ati mai bagat fraza asta in articol???

  2. De fapt e o mare teapa. Pompele de caldura nu intra aici, legea e scrisa prost, se refera la centralele pe peleti si lemne. Nici un vanzator nu aplica tva 5% la pompele de caldura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *