Ucraina anunță că pregătește o “armată IT”, care va lupta împotriva intruziunilor digitale ale Rusiei

atac cibernetic Sursa foto: Pexels

Ucraina îşi va pune la punct o “armată IT” care va lupta împotriva intruziunilor digitale ale Rusiei, a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean, Mihailo Fedorov, transmite Agerpres, citând agenția Reuters.

Anterior, Reuters a informat că Ucraina a făcut un apel către hackerii săi să ajute autorităţile pentru a proteja infrastructura vitală şi să execute misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruseşti.

“Ne creăm o armată IT”, a scris Mihailo Fedorov într-o postare pe Twitter în care era şi un link către un canal de pe aplicaţia de mesagerie Telegram, în care era publicată o listă de site-uri ruseşti importante. “Vor fi sarcini pentru fiecare. Continuăm să luptăm pe frontul cibernetic. Prima sarcină pentru specialiştii cibernetici este pe acest canal”, se arată în postare lui Mihailo Fedorov.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Canalul de pe aplicaţia Telegram afişa o listă cu 31 de siteuri ale unor importante companii şi organizaţii publice ruseşti, precum gigantul energetic Gazprom, producătorul de petrol Lukoil, trei bănci şi mai multe site-uri ale unor organizaţii guvernamentale.

În paralel, Kremlin.ru, siteul web oficial al Kremlinului şi al administraţiei preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a devenit inaccesibil sâmbătă, cel mai probabil în urma unui atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDoS). Un atac de tip DDoS copleşeşte site-urile trimiţând un mare număr de cereri în acelaşi timp.

Potrivit analiştilor firmei de securitate cibernetică ESET, săptămâna trecută în Ucraina a fost descoperit un software care a afectat sute de computere. Bănuielile au căzut pe Rusia, care a fost acuzată de mai multe ori de atacuri cibernetice împotriva Rusiei şi altor ţări. Printre victimele acestui atac s-au numărat agenţii guvernamentale şi instituţii financiare.

Marea Britanie şi SUA au spus că militarii ruşi au stat în spatele atacurilor de tip DDoS de săptămâna trecută care au afectat, pentru scurt timp, reţelele online ale Ministerului Apărării şi ale unor bănci de stat din Ucraina înaintea invaziei ruseşti. Acuzaţiile au fost dezminţite de Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: