FMI se află la câteva săptămâni distanță de finalizarea unui program de sprijin cu drepturi depline pentru Ucraina, a declarat sâmbătă directorul general al fondului, Kristalina Georgieva, pentru CNBC.
Declarația ei vine la scurt timp după ce FMI a precizat vineri că a ajuns la un acord la nivel de personal cu autoritățile ucrainene, deschizând calea pentru discuții privind un program complet de împrumut care să sprijine economia Kievului și să promoveze oferta sa de aderare la Uniunea Europeană. Planul trebuie acum să fie aprobat de conducerea FMI.
“Timpul nu este prietenul Ucrainei în aceste condiții extraordinare de război”, a declarat Georgieva la CNBC, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.
“Vorbim despre un număr de săptămâni, nu despre o perioadă foarte lungă de timp”, a adăugat ea când a fost presată cu privire la calendarul de implementare a programului.
Georgieva a declarat că FMI este încrezător că Ucraina îndeplinește cerințele sale în ceea ce privește politica fiscală, guvernanța, lupta împotriva corupției și stabilitatea sectorului financiar.
“Avem o țară în care instituțiile funcționează. Unde se plătesc pensii. Unde serviciile sociale sunt în vigoare. Unde guvernul este foarte interesat să continue reformele, chiar și atunci când cad bombele”, a precizat ea.
FMI estimează că țara ar putea avea nevoie de un sprijin financiar de peste 40 de miliarde de dolari în acest an, chiar dacă se preconizează că economia Ucrainei va reveni pe creștere după o contracție de 30% în 2022.
“Ucraina are într-adevăr nevoie de FMI în acest moment foarte critic”, a declarat Georgieva. “De ce?” Pentru că nevoile financiare sunt semnificative: Le estimăm undeva între 40-48 de miliarde de dolari pentru acest an”.
“Și doi, pentru că țara are într-adevăr nevoie de sprijinul politic pe care îl oferă FMI. A conduce o economie de război nu este o chestiune banală”, a adăugat ea.
Accelerarea drumului Ucrainei către aderarea la UE
Pe lângă sprijinirea economiei ucrainene pe fondul conflictului, Georgieva a declarat că reformele vor contribui, de asemenea, la “accelerarea” eforturilor Ucrainei de a adera în cele din urmă la UE.
Parlamentul European a adoptat o rezoluție care solicită acordarea imediată a statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina la 23 iunie 2022. În aceeași zi, Consiliul European a acordat țării statutul de țară candidată la aderarea la UE.
“Facem din dorința Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană o prioritate în activitatea noastră”, a declarat sâmbătă Georgieva.
“Locul lor este acolo”, a adăugat ea. “Iar Fondul, bineînțeles, îi poate ajuta să avanseze mai repede pe acest drum”.