Ucraina refuză să scoată Raiffeisen Bank de pe lista neagră a “sponsorilor de război” ai Rusiei

raiffeisen bank, rusia, razboi ucraina, austria, banca austriaca Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Ucraina a refuzat să scoată Raiffeisen Bank International de pe o listă neagră a “sponsorilor de război”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să rupă legăturile cu Moscova, scrie Reuters.

Într-o scrisoare trimisă Raiffeisen la începutul acestei luni, care a fost văzută de Reuters, oficialii ucraineni au pus sub semnul întrebării ce face banca pentru a părăsi Rusia, spunând că o mare parte din planurile sale sunt vagi și incomplete.

Corespondența accentuează presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci austriece și sporește tensiunile dintre Kiev și Austria, ai cărei lideri politici fac, de asemenea, presiuni pentru ca Raiffeisen să fie scoasă de pe listă, după ce anterior au obținut o suspendare temporară. “O serie de puncte neclare rămân în continuare”, au scris oficialii ucraineni în scrisoare, spunând că acest lucru a împiedicat scoaterea băncii de pe listă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Calendarul de vânzare lipsește… rămâne neclar când, dacă este cazul, un scenariu de scindare ar putea intra în acțiune”, au spus oficialii ucraineni în scrisoare.

Raiffeisen a intenționat să se desprindă de afacerea sa din Rusia anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că banca nu poate oferi un termen pentru ieșirea din Rusia, deoarece acest lucru depinde de aprobarea autorităților de reglementare.

Lista neagră nu are valoare juridică, dar este importantă din punct de vedere simbolic și a stânjenit Raiffeisen și a înfuriat politicienii și oficialii austrieci.

Oficialii ucraineni și-au semnalat, de asemenea, îngrijorarea în scrisoare cu privire la schemele Raiffeisen de reducere a împrumuturilor pentru soldații ruși, sprijin despre care banca a spus că este obligatoriu din punct de vedere legal în Rusia.

În decembrie, politicienii austrieci au reușit să obțină suspendarea băncii de pe lista neagră, refuzând temporar sprijinul pentru noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru a obține această concesie. Austria sprijină public Ucraina, dar mai multe surse familiare cu gândirea guvernului au declarat că sunt reticenți în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relațiilor la un moment dat.

Oficialii guvernamentali austrieci consideră că Raiffeisen a fost arătată în mod nedrept. Alte bănci, cum ar fi UniCredit  din Italia, care rămâne activă în Rusia, nu figurează pe listă. În octombrie anul trecut, ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a criticat deschis lista neagră ca fiind arbitrară la o reuniune a miniștrilor europeni la Kiev, a declarat la acea vreme o persoană informată despre aceste discuții. Raiffeisen este singura companie austriacă de pe listă.

Unele companii au fost scoase de pe listă, inclusiv OTP Bank din Ungaria.

Deși Raiffeisen a fost suspendată de pe lista neagră în decembrie, numele său apare în continuare alături de 49 de companii desemnate “sponsori internaționali de război”, întocmită de Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina.

O sursă guvernamentală ucraineană, care a solicitat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, a declarat pentru Reuters că scrisoarea a fost trimisă după ce banca austriacă și-a semnalat intenția de a părăsi Rusia până în al treilea trimestru al anului 2024.

Scrisoarea a precizat că calendarul pentru o vânzare a activității băncii în Rusia a rămas neclar.

Scrisoarea a mai spus că Raiffeisen a indicat în corespondență că o “vânzare/dezinvestire” este “opțiunea preferată” a băncii, dar că nu au fost oferite detalii.

Oficialii ucraineni au cerut, de asemenea, în scrisoare, informații despre cât timp va dura obținerea aprobărilor de reglementare din partea Uniunii Europene și a Austriei.

“Solicitarea noastră privind reperul (reperele) specific(e) de reducere a activității rămâne, de asemenea, în mare parte fără răspuns”, a spus aceasta, referindu-se la angajamentul băncii de a-și reduce activitatea din Rusia.

Scrisoarea se încheia prin faptul că statutul “suspendat” al băncii va rămâne în vigoare, dar că Ucraina ar putea scoate banca de pe lista sa neagră dacă va primi “vești pozitive”.

Miercuri, Raiffeisen a declarat că se află în discuții avansate pentru a-și vinde filiala din Belarus unui cumpărător din Emiratele Arabe Unite.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: