Ucraina va vinde „obligațiuni de război” pentru a finanța forțele armate

Redacția mart. 1, 2022 0 comentarii
steag ucraina

Guvernul Ucrainei a declarat că intenționează să vândă obligațiuni „de război” de astăzi pentru a-și finanța forțele armate care apără țara de invazia rusă, scriu BBC și Financial Times.

Într-un anunț pe Twitter, Ministerul de Finanțe al Ucrainei a spus că fiecare obligațiune pe un an va avea o valoare nominală de 1.000 de grivne ucrainene (24,80 lire sterline; 33,27 dolari) și că rata dobânzii oferită investitorilor va „fi determinată în cadrul licitației”.

„Într-un moment al agresiunii militare a Federației Ruse, Ministerul Finanțelor oferă cetățenilor, întreprinderilor și investitorilor străini [șansa] de a sprijini bugetul Ucrainei prin investiții în obligațiuni guvernamentale militare”, a transmis instituția.

„Veniturile din obligațiuni vor fi folosite pentru a finanța nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat acesta.

 

Banca centrală a Ucrainei a impus controale de capital ca măsură de urgență, ceea ce va îngreuna participarea investitorilor de peste mări la licitație, potrivit unui administrator de fond. Dar obligațiunile ar trebui să atragă „cerere locală decentă”, a adăugat administratorul fondului.

Vânzarea vine după o scădere bruscă a prețurilor obligațiunilor Ucrainei, deoarece investitorii se tem că invazia rusă va împinge Kievul să nu își plătească datoria.

„Nu plănuim nicio restructurare și ne vom onora datoria în consecință”, a dat asigurări Yuriy Butsa, comisarul guvernamental al Ucrainei pentru gestionarea datoriei publice, adăugând că „banii sunt deja pe drum” pentru ca Ucraina să efectueze marți o plată programată a cuponului de aproximativ 290 de milioane de dolari către deținătorii internaționali de obligațiuni.

Anunțul a venit în timp ce rubla rusă a scăzut cu aproape 30% față de dolarul american, în timp ce obligațiunile internaționale ale Rusiei au fost puternic afectate, ca urmare a sancțiunilor occidentale fără precedent împotriva Moscovei ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns sancțiunilor printr-un ordin care interzice cetățenilor să transfere bani în afara Rusiei, inclusiv pentru plata datoriilor.

Între timp, bursa din Moscova, care a înregistrat pierderi mari săptămâna trecută, este închisă pentru a doua zi marți.

Sursă foto: Unspalsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *