Ucraina anunță că recolta de cereale ar putea scădea în acest an până la 48,5 milioane de tone, de la 86 milioane de tone de anul trecut, în urma invaziei Rusiei

Redacția iun. 14, 2022 0 comentarii
cereale, grau

Un oficial guvernamental a estimat luni că recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în acest an până la aproximativ 48,5 milioane de tone, de la 86 de milioane de tone anul trecut, ca urmare a invaziei ruseşti, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskyi, a precizat că suprafaţa totală însămânţată a scăzut cu 25%, astfel că surplusul de cereale exportabil în anul agricol 2022/2023 ar putea fi unul de 30 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o diminuare semnificativă a veniturilor pentru Ucraina. Tot potrivit lui Taras Vysotskyi, recolta de cereale din acest an ar putea fi una cuprinsă între 17 şi 20 de milioane de tone.

În mod normal, Ucraina este un mare cultivator mondial de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după data de 24 februarie, când a început invazia rusă. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să crească exporturile de produse agricole pe cale rutieră, feroviară şi fluvială.

Scăderea producţiei şi exporturilor ucrainene de cereale şi oleaginoase a declanşat temeri referitoare la o criză alimentară mondială, iar războiul din Ucraina, precum şi sancţiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie.

Eforturile Turciei pentru a obţine trecerea în siguranţă a cerealelor blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră nu au dus până acum la niciun rezultat. Oficialii de la Kiev susţin că Moscova impune condiţii imposibile, iar la rândul său Kremlinul susţine că livrările de cereale din Ucraina depind de ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei, mai scrie Reuters.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *