UE a ajuns la o rată a inflației de 8,8% în luna mai. România e mult peste media Uniunii, procente mai ridicate înregistrându-se doar în alte șase țări

Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude Sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană a ajuns la o rată a inflației de 8,8% în luna mai, în creștere de la 8,1% în aprilie. Cu un an mai devreme, rata era 2,3%. Datele au fost publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. România figurează cu o inflație de 12,4%, cu procente mai ridicate fiind doar șase țări.

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 8,1% în mai 2022, în creștere de la 7,4% în aprilie. Cu un an mai devreme, rata era 2,0%. Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 8,8% în mai 2022, în creștere de la 8,1% în aprilie. Cu un an mai devreme, rata era 2,3%. Aceste cifre sunt publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Franța, Malta (ambele 5,8%) și Finlanda (7,1%). Cele mai ridicate rate au fost înregistrate în Estonia (20,1%), Lituania (18,5%) și Letonia (16,8%).

România figurează cu o inflație de 12,4%, cu procente mai ridicate fiind doar șase țări: Polonia, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania și Estonia.

Comparativ cu aprilie, în ritm anual, inflația a scăzut într-un stat membru și a crescut în douăzeci și șase.

În luna mai, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea energiei (+3,87 puncte procentuale, pp), urmate de alimente, alcool și tutun (+1,59 pp), servicii (+1,46 pp) și bunuri industriale neenergetice (+1,13 pp).

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *