UE anchetează scumpirile la gaze. Birourile Gazprom din Germania au fost percheziționate de către Autoritatea europeană pentru Concurență

Redacția mart. 31, 2022 0 comentarii
Gazprom

Oficialii Uniunii Europene au percheziţionat birourile din Germania ale companie rusești Gazprom, ca parte dintr-o anchetă asupra rolului gigantului rusesc în scumpirile record ale gazelor în UE, scrie Bloomberg.

Oficialii au vizitat birourile unor companii precum Gazprom Germania GmbH și Wingas GmbH, care furnizează aproximativ 20% din piața germană. Perchezițiile vin în contextul în care Europa încearcă să stabilească dacă comportamentul Gazprom a provocat o creștere a prețurilor la gaze și a înrăutățit criza energetică din regiune.

Europa se confruntă cu o criză energetică încă de anul trecut, deoarece Gazprom a plafonat livrările suplimentare într-un moment în care stocurile erau deja la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. La începutul acestui an, șeful Agenției Internaționale pentru Energie a învinuit Rusia pentru criza energetică care a determinat închiderea fabricilor europene care produc de la îngrășăminte până la metale.

Comisia Europeană a monitorizat îndeaproape acțiunile Gazprom pe piețele de gaze. Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat Parlamentului European, la începutul acestei luni, că brațul executiv al UE se află în faza de stabilire a faptelor, în cadrul anchetei privind un posibil comportament anticoncurențial. Ancheta a început înainte de războiul din Ucraina.

Margrethe Vestager, șefa antitrust a UE, a declarat în ianuarie că Gazprom dă dovadă de „comportament rar” și că „așteaptă cu nerăbdare” răspunsurile companiei de stat la o rundă de întrebări UE. Parlamentarii și politicienii UE au îndemnat-o să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă Gazprom a abuzat de puterea sa, potențial ținând proviziile de gaze pentru a face presiuni asupra factorilor de decizie să aprobe controversata conductă Nord Stream 2.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu poate fi acuzată pentru creșterea prețurilor la gaze în Europa. Gazprom a declarat că îndeplinește în totalitate cererile cumpărătorilor, o declarație confirmată și de utilitățile europene. Politicile UE, inclusiv oprirea procesului de autorizare pentru gazoductul Nord Stream 2, ar trebui învinuite, a declarat săptămâna trecută vicepremierul rus Alexander Novak, în comentarii similare cu cele făcute de președintele rus Vladimir Putin anul trecut.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *