Se așteaptă ca Bruxelles-ul să propună taxe mai mari decât se aștepta pentru producătorii de energie electrică care nu folosesc gaze naturale, ca parte a unui pachet de urgență menit să combată creșterea prețurilor la energie, scrie Financial Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Proiectul legislativ al Comisiei Europene stabilește, de asemenea, obiective obligatorii pentru o reducere cu 5% a consumului de energie electrică în cele 10 procente din orele de vârf cele mai aglomerate. Comisia a declarat că acest lucru ar putea reduce consumul de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi pe o perioadă de patru luni.

Plafonul de venituri pentru producătorii de energie electrică din afara gazului va fi stabilit la 180 euro/MWh, mai puțin decât valoarea de referință de 200 euro/MWh sugerată într-un proiect anterior și mai puțin de jumătate din rata actuală a pieței pentru energie electrică. În documentul Comisiei se menționează că „așteptările privind prețul mediu de piață pentru orele de vârf au fost în mod constant și semnificativ sub „180 euro/MWh în ultimele decenii”.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Deși prețurile energiei electrice au scăzut de la maximele de aproape 700 euro/MWh din august în Germania, referință regională, ele rămân peste 450 euro/MWh.

Propunerile pentru un plan de combatere a crizei, inclusiv plafonarea veniturilor și o limită a importurilor de gaze, au fost discutate vinerea trecută de miniștrii energiei din cele 27 de state membre ale UE.

Mai multe țări, printre care Franța și Grecia, au pus la îndoială beneficiile unui plafon fix al veniturilor care să se aplice tuturor producătorilor, deoarece costurile de producție a unei unități de energie electrică de către o centrală nucleară, de exemplu, sunt mai mari decât cele ale parcurilor eoliene.

Comisia a propus, de asemenea, ca marile companii din sectorul gazelor și al petrolului să plătească o „contribuție de solidaritate” în toate statele membre, deși nu a precizat care ar trebui să fie cuantumul acesteia.

Comisarii urmau să discute cifrele finale în cadrul unei reuniuni care va avea loc marți. Comisia Europeană a refuzat să comenteze.