UE ar putea impune taxe severe producătorilor de energie electrică care nu folosesc gaze naturale

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Se așteaptă ca Bruxelles-ul să propună taxe mai mari decât se aștepta pentru producătorii de energie electrică care nu folosesc gaze naturale, ca parte a unui pachet de urgență menit să combată creșterea prețurilor la energie, scrie Financial Times.

Proiectul legislativ al Comisiei Europene stabilește, de asemenea, obiective obligatorii pentru o reducere cu 5% a consumului de energie electrică în cele 10 procente din orele de vârf cele mai aglomerate. Comisia a declarat că acest lucru ar putea reduce consumul de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi pe o perioadă de patru luni.

Plafonul de venituri pentru producătorii de energie electrică din afara gazului va fi stabilit la 180 euro/MWh, mai puțin decât valoarea de referință de 200 euro/MWh sugerată într-un proiect anterior și mai puțin de jumătate din rata actuală a pieței pentru energie electrică. În documentul Comisiei se menționează că „așteptările privind prețul mediu de piață pentru orele de vârf au fost în mod constant și semnificativ sub „180 euro/MWh în ultimele decenii”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Deși prețurile energiei electrice au scăzut de la maximele de aproape 700 euro/MWh din august în Germania, referință regională, ele rămân peste 450 euro/MWh.

Propunerile pentru un plan de combatere a crizei, inclusiv plafonarea veniturilor și o limită a importurilor de gaze, au fost discutate vinerea trecută de miniștrii energiei din cele 27 de state membre ale UE.

Mai multe țări, printre care Franța și Grecia, au pus la îndoială beneficiile unui plafon fix al veniturilor care să se aplice tuturor producătorilor, deoarece costurile de producție a unei unități de energie electrică de către o centrală nucleară, de exemplu, sunt mai mari decât cele ale parcurilor eoliene.

Comisia a propus, de asemenea, ca marile companii din sectorul gazelor și al petrolului să plătească o „contribuție de solidaritate” în toate statele membre, deși nu a precizat care ar trebui să fie cuantumul acesteia.

Comisarii urmau să discute cifrele finale în cadrul unei reuniuni care va avea loc marți. Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: