UE avertizează că fermierii şi consumatorii vor fi puternic afectaţi de criza din Ucraina

agricultura, combina, lan de grau

Invadarea Ucrainei de către Rusia se va dovedi dificilă pentru fermieri, consumatori, producători de îngrăşăminte şi exportatori de produse agricole, a avertizat Comisia Europeană, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 17% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

Potrivit lui Michael Scannell, director general adjunct al diviziei de agricultură a CE, cumpărătorii de grâu ar trebui să se pregătească pentru preţuri mai ridicate.

Blocul comunitar importă cantităţi semnificative de hrană pentru animale şi îngrăşăminte din regiune, în timp ce producătorii de îngrăşăminte din UE sunt dependenţi de importurile de gaze naturale din Rusia.

“Consecinţele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE şi va fi dureros”, le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.

Oficialul UE a declarat că în acest moment atenţia este îndreptată spre porturile de la Marea Neagră, de unde pleacă exporturile ucrainene. Acest comerţ a fost îngheţat, existând riscul întreruperii livrărilor în sezonul de vară de recoltare a porumbului.

“Aceste evoluţii sporesc posibilitatea ca această criză să continue pe termen mediu, deoarece va afecta recoltele din 2022”, a apreciat Scannell.

UE exportă cantităţi semnificative de carne de porc în Ucraina şi ambele exportă şi importă carne de pasăre. Din Rusia, blocul comunitar importă vinuri, băuturi spirtoase şi dulciuri.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *