UE cere un răspuns rapid la pachetul de subvenții „verzi” de 369 de miliarde de dolari propus de Joe Biden

joe biden, presedinte american, sua, statele unite, casa albă, washington Sursa foto: Facebook / The White House

Miniștrii UE spun că timpul se scurge pentru a rezolva disputa tot mai gravă cu SUA cu privire la subvențiile ecologice de 369 de miliarde de dolari acordate de Washington, în timp ce încearcă să evite un război comercial transatlantic, scrie Financial Times.

Bruxelles-ul și Washingtonul au înființat un grup de lucru pentru a aborda impactul Legii privind reducerea inflației (IRA) și al dispozițiilor sale „buy American” (cumpără produse americane, n.r.), însă capitalele europene devin tot mai nerăbdătoare din cauza lipsei de progrese.

Jozef Sikela, ministrul ceh care a prezidat vineri, la Bruxelles, o reuniune a miniștrilor comerțului din UE, a declarat că dorește soluții până la următoarea reuniune a unui Consiliu bilateral separat pentru comerț și tehnologie, care va avea loc la 5 decembrie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Ceea ce este important pentru noi este că SUA sunt conștiente de preocupările noastre, iar grupul operativ trebuie să găsească o soluție care să fie acceptabilă pentru ambele părți”, a adăugat el. „Ne vom concentra asupra faptului că vom avea anumite soluții la consiliul din 5 decembrie.”

Comentariile sale subliniază anxietatea crescândă din UE cu privire la amploarea sistemului de subvenții al SUA și îngrijorarea că un eșec în obținerea unor condiții mai bune pentru UE ar putea duce la o dispută serioasă într-un moment în care ambele părți trebuie să acorde prioritate unității transatlantice în fața invaziei Rusiei în Ucraina.

Liesje Schreinemacher, ministrul comerțului din Olanda, a descris situația ca fiind „foarte îngrijorătoare”, adăugând: „Vreau să evit un război comercial prin orice mijloace. Nimeni nu beneficiază de pe urma unui război comercial”.

SUA va oferi credite fiscale și subvenții pentru consumatorii și companiile americane pentru produse precum vehiculele electrice, turbinele eoliene și hidrogenul verde, în timp ce țara încearcă să își reducă emisiile de carbon, creând în același timp locuri de muncă. Cele mai multe sunt disponibile doar pentru produsele fabricate în mare parte în SUA.

Această măsură intră în vigoare la 1 ianuarie, dar mai multe companii din UE au declarat că vor alege SUA în locul UE pentru următoarea lor investiție. Prețurile la energie sunt mult mai mici în SUA, ceea ce reprezintă un factor de atracție suplimentar.

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru comerț, a declarat că reuniunea consiliului va fi „un bun prilej pentru a face bilanțul activității grupului operativ și pentru a decide care sunt următoarele etape”.

Unii membri ai UE, cum ar fi Franța, au cerut Bruxelles-ului să reproducă actul SUA cu un regim de subvenții „buy European” (cumpără produse europene) propriu. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a sugerat, de asemenea, creșterea subvențiilor.

Élisabeth Borne, prim-ministrul Franței, a discutat vineri, la Berlin, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Ea a declarat reporterilor că UE va „direcționa investițiile către transformarea energetică”. Cele două țări „sunt foarte de acord să folosească instrumentele europene și să se concentreze asupra noilor tehnologii, astfel încât acestea să poată fi puse în aplicare mai rapid și cu mai puțină birocrație”.

Dombrovskis a avertizat că „cursele de acordare de subvenții tind să fie costisitoare și ineficiente” după întâlnirea miniștrilor comerțului. El a adăugat că blocul oferă subvenții mari pentru ecologizarea economiei „dar este esențial să le facem într-un mod mai bine direcționat și mai eficient”.

Leo Varadkar, viceprim-ministru al Irlandei, a declarat: „Nimeni nu vrea să intre într-o cursă a subvențiilor, dar ceea ce a făcut SUA nu este într-adevăr în concordanță cu principiile comerțului liber și ale concurenței loiale”.

Însă alte state mai mici și mai liberale, precum Olanda și Suedia, au avertizat împotriva unei curse a subvențiilor sau a unui regim discriminatoriu care ar putea atrage represalii din partea altor parteneri comerciali.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.