UE dă bani pentru reforme. Comisia Europeană va sprijini opt proiecte în care participă și România, în domeniile transformării digitale, egalitate de gen şi prognoze economice

bani euro sursa Comisia Europeana Sursa foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, 225 de proiecte în cadrul instrumentului de sprijin tehnic pentru a asista statele membre să pregătească, să conceapă şi să implementeze reforme la finalul cărora statele să dispună de administraţii publice moderne şi reziliente, de strategii de creştere durabilă şi de economii reziliente, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Instrumentul de sprijin tehnic (IST) este programul UE care oferă expertiză tehnică adaptată statelor membre ale UE pentru a elabora şi a pune în aplicare reforme. Sprijinul se acordă la cerere şi nu necesită cofinanţare din partea statelor membre.

În cazul României, în 2022 Comisia Europeană va sprijini opt proiecte în domeniile transformării digitale a sistemelor de sănătate şi îngrijire, digital finance, egalitate de gen şi prognoze economice. Trei din cele opt sunt proiecte transfrontaliere.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Reformele statelor membre sunt susţinute prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic, cu un buget total de 116,8 milioane euro pentru anul 2022. Instrumentul de sprijin tehnic este bazat pe cerere şi pune accentul pe expertiza personalizată. De asemenea, instrumentul este flexibil şi poate fi adaptat rapid la nevoile emergente ale statelor membre, la cererea acestora.

“Acum două săptămâni, când încă ne redresam în urma pandemiei, a izbucnit o nouă criză în Europa. Instrumentul de sprijin tehnic va continua să asiste statele membre şi regiunile să realizeze reforme care să le îmbunătăţească rezilienţa, să le sprijine strategiile de creştere, să le pregătească pentru dubla tranziţie digitală şi verde şi să asigure administraţii publice eficiente şi flexibile”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În 2022, instrumentul de sprijin tehnic va continua să asiste statele membre să conceapă şi să implementeze reformele în direcţia tranziţiei verzi şi a celei digitale, precum şi să amelioreze capacitatea operaţională şi eficienţa administraţiilor lor publice. De exemplu, 36% din cereri se concentrează pe îndeplinirea obiectivelor Pactului verde şi 51%, pe tranziţia digitală. Totodată, 57% din cererile de sprijin primite în cadrul instrumentului de sprijin tehnic care au fost selectate pentru 2022 sunt legate de reforme în cadrul planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre.

Programul de lucru pe 2022 al instrumentului de sprijin tehnic include şi unele noutăţi precum: proiecte multinaţionale sau multiregionale, care oferă sprijin tehnic pentru abordarea provocărilor comune din mai multe state membre sau regiuni, concentrându-se asupra aceloraşi priorităţi; proiecte emblematice: concepute de Comisie pentru a sprijini reformele care sunt în mare măsură necesare în toate statele membre şi care sunt în concordanţă cu priorităţile UE.

România a beneficiat până acum de 73 de proiect finanţate prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic sau al predecesorului său Programul de sprijin pentru reforme structurale (SRSP). Acest sprijin a vizat o gamă variată de domenii precum reforma fiscală, pregătirea investiţiilor în infrastructură, tranziţia ecologică, dezvoltarea regională, administraţia publică şi digitalizarea. Până acum au fost încheiate cu succes 36 de proiecte, precizează Executivul comunitar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. UE dă bani pentru reforme. Comisia Europeană da degeaba bani la Romania!
    Nu are proiecte de reforma!
    Nu are oameni competenti sa faca reforma!
    N-ai cu cine!
    Niste prosti pusi la caşcaval ca a spus oartidul diot!
    Traiasca spaga!
    Nu e caz de reforme!
    Furam mai bine!
    Pas cu pas!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.