UE include Rusia pe lista neagră a paradisurilor fiscale, o măsură în primul rând simbolică

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Uniunea Europeană a adăugat Rusia pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Măsura este în primul rând simbolică, deoarece țara se află deja sub sancțiuni economice din cauza invaziei din Ucraina, potrivit Le Monde.

În afară de Rusia, UE a mai vizat Insulele Virgine Britanice, Costa Rica și Insulele Marshall.

Lista neagră include acum șaisprezece entități, după eliminarea Macedoniei de Nord, a Barbados, a Jamaicăi și a Uruguayului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Astfel, în urma actualizării, anexa I la lista UE cuprinde 16 jurisdicții din cauza lipsei de angajament de îmbunătățire a bunei guvernanțe fiscale sau din cauza lipsei de progrese în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor anterioare. Aceste țări sunt Samoa Americană, Anguilla, Bahamas, Insulele Virgine Britanice, Costa Rica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Palau, Panama, Rusia, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

În același timp, 18 jurisdicții fac acum parte din anexa II, pe baza angajamentelor pe care și le-au asumat pentru a-și îmbunătăți buna guvernanță fiscală. UE va monitoriza îndeaproape aceste angajamente pentru a se asigura că sunt respectate.

Web banner

În cadrul procesului UE, jurisdicțiile sunt evaluate în funcție de trei criterii principale – transparența fiscală, impozitarea echitabilă și punerea în aplicare a standardelor minime BEPS. Celor care nu îndeplinesc oricare dintre aceste criterii li se solicită un angajament de remediere a deficiențelor într-un termen stabilit și sunt incluse pe lista jurisdicțiilor necooperante (anexa I) dacă aceste angajamente nu sunt îndeplinite.

Datorită procesului de includere pe lista UE, multe țări au luat deja măsuri concrete pentru a se conforma standardelor de bună guvernanță fiscală, peste 140 de regimuri dăunătoare fiind eliminate la nivel mondial începând din 2017. Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a îmbunătăți procesul prin revizuirea criteriilor procesului de includere pe listă, precum și a consecințelor pentru țările incluse pe listă. Eforturile de îmbunătățire a procesului în acest sens sunt în curs de desfășurare în cadrul forurilor relevante ale UE. Decizia de astăzi de a actualiza lista a fost luată de miniștrii de finanțe în cadrul reuniunii lor de la Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: