Încercările Uniunii Europene de a ajunge din urmă China şi SUA în tehnologiile blockchain şi inteligenţă artificială (AI) sunt afectate de un deficit de investiţii de ordinul a 10 miliarde de euro pe an, a estimat marţi Banca Europeană de Investiţii, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Blocul comunitar a investit doar 1,75 miliarde de euro în cele două tehnologii, adică doar 7% din investiţiile totale. Instituţia financiară a atras atenţia asupra celor două tehnologii şi a potenţialului lor de a reinventa sectoarele grav lovite de pandemia de COVID-19, precum serviciile financiare, sănătatea şi business intelligence şi, totodată, pentru a creşte rezilienţa economică a UE.

“Companiile şi guvernele din UE investesc sume semnificativ mai mici în AI şi blockchain, comparativ cu alte regiuni, şi a devenit clar că Uniunea Europeană are probleme în a transforma excelenţa sa ştiinţifică în aplicaţii de business şi succes economic”, a informat BEI, într-un raport publicat marţi.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Conform estimărilor BEI, Uniunea Europeană se confruntă cu un decalaj anual de investiţii cuprins între cinci şi zece miliarde de euro în tehnologiile blockchain şi inteligenţă artificială. În plus, BEI subliniază că accesul la finanţare ar putea deveni mai dificil pe termen scurt, ca urmare a condiţiilor de pe piaţă, ceea ce ar putea agrava şi mai mult decalajul de investiţii.

“Schemele de suport puse la punct de UE şi statele membre ar putea acoperi o parte din decalaj, dar este clar că pieţele private trebuie să îşi aducă şi ele contribuţia”, susţine BEI.

Instituţia financiară a menţionat mai mulţi factori care contribuie la acest decalaj de investiţii în cazul UE, precum apetitul limitat al fondurilor europene pentru investiţiile care necesită mai mult capital în prima fază de dezvoltare, precum şi lipsa de cunoştinţe şi specializarea limitată a fondurilor de tip venture capital din UE în tehnologiile blockchain şi inteligenţă artificială.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.