Reprezentanţii la UE ai statelor membre urmează să se reunească săptămâna aceasta pentru a pune la punct un set de măsuri de răspuns, în eventualitatea în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Administraţia Trump, a cărei poziţie de negociere cu privire la tarifele vamale pare să se fi radicalizat înaintea termenului limită fixat la 1 august, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Preferinţa generală este continuarea negocierilor cu Washingtonul, în încercarea de a ajunge la o soluţie negociată pentru ieşirea din impas înainte de termenul limită. Cu toate acestea, sursele din apropierea acestui dosar citate de Bloomberg susţin că nu au fost înregistrate progrese după discuţiile care au avut loc la săptămâna trecută la Washington. Negocierile vor continua pe parcursul următoarelor două săptămâni.

În prezent, SUA par să dorească un tarif aproape universal la bunurile importate din UE, mai mare de 10% şi cu mai puţine excepţii, limitate şi acestea la aviaţie, unele produse medicale şi medicamente generice, o serie de băuturi spirtoase şi echipamente de producţie de care SUA are nevoie, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Cele două părţi au discutat, de asemenea, un posibil prag pentru anumite sectoare, precum şi cote la oţel şi aluminiu, ca o modalitate pentru a proteja lanţurile de aprovizionare de sursele care supra-aprovizionează cu metale. Sursele au avertizat că şi în eventualitatea în care se va ajunge la un acord, acesta va trebui semnat de Trump, a cărui poziţie nu este clară.

La începutul lunii, preşedintele american a trimis o scrisoare Uniunii Europene în care avertizează că blocul comunitar ar putea fi vizat de tarife de 30% la majoritatea exporturilor sale, începând de la 1 august. Per total, UE estimează că tarifele americane ar putea acoperi produse în valoare de 380 de miliarde de euro, adică aproximativ 70% din exporturile sale spre SUA.

Înainte de scrisoarea lui Trump, UE speră că va putea ajunge la un acord cadru care ar fi permis continuarea discuţiilor pe baza ideii unui tarif universal de 10% la majoritatea exporturilor blocului comunitar.

UE a încercat să obţină excepţii mai mari decât oferea SUA, precum şi să protejeze blocul comunitar de viitoare tarife sectoriale. Chiar dacă este un fapt acceptat că orice viitor acord va fi unul asimetric în favoarea SUA, UE va analiza dezechilibrul general al oricărui acord înainte de a decide dacă va declanşa orice măsuri de re-echilibrare, a dezvăluit anterior Bloomberg. Nivelul sacrificiilor pe care statele membre sunt pregătite să le accepte variază şi unele ţări sunt deschise la ideea unor tarife mai mari, dacă astfel vor obţine suficiente excepţii, au dezvăluit sursele.

În condiţiile în care şansele unui final pozitiv se reduc şi se apropie termenul limită, Uniunea Europeană este aşteptată să înceapă pregătirile pentru un plan de răspuns ce ar urma să fie implementat rapid, în eventualitatea în care nu se va ajunge la un acord, susţin sursele. Orice decizie de represalii va avea nevoie însă de aprobarea politică a liderilor blocului comunitar, pentru că mizele sunt foarte mari, au adăugat sursele.