Uniunea Europeană a decis să prelungească, pentru încă cinci ani, taxele pentru motorina bio provenită din SUA, după ce a ajuns la concluzia că eliminarea acestor taxe ar conduce cel mai probabil la o creştere a importurilor la un preţ menţinut în mod artificial la un nivel redus, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Aceste taxe, care datează din 2009, vor fi prelungite până în 2026, se precizează într-un document publicat luni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Comisia Europeană, care a revizuit acest dosar, a ajuns la concluzia că producătorii americani de motorină ar putea să îşi majoreze producţia la capacitate maximă şi de asemenea să redirecţioneze o parte din exporturile lor dinspre pieţele mai puţin profitabile spre Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă pentru motorină.
Potrivit Executivului comunitar, producătorii americani beneficiază de pe urma subvenţiilor, inclusiv scutiri de taxe, granturi şi garanţii de credit.
Taxele antidumping variază de la zero la 198 de euro pe tonă, în timp ce taxele care au legătură cu subvenţiile variază între 211,2 şi 237 de euro pe tonă. Aceste taxe nu sunt cumulative astfel încât se aplică taxa care este mai mare.
Taxele vor continua să fie impuse pentru o gamă largă de companii, inclusiv Archer Daniels Midlands Co şi Cargill.
Dosarul iniţial a fost demarat de European Biodiesel Board în numele producătorilor europeni precum firma franceză Saipol şi firma germană Verbio.
În perioade normale, nord-vestul Europei are un deficit structural de motorină, ceea ce înseamnă că în portul olandez Rotterdam ajung nave încărcate cu motorină din întreaga lume