UE revine asupra deciziei de a sancționa importurile de îngrășăminte din Rusia / Producția unei fabrici rusești chiar reîncepe în Belgia

ingrasamant fertilizator Sursa foto: Pixabay

Importurile de îngrășăminte din Rusia sunt restricționate în spațiul UE, potrivit unei decizii din 8 aprilie, inclusă în cel de-al cincilea pachet de sacțiuni. Pachetul include îngrășăminte fără niciun fel de specific, minerale, cât și organice, relatează Fertilizerdaily. „Decizia Consiliului Uniunii Europene privind interzicerea îngrășămintelor rusești pare o greșeală strategică. Începând de astăzi, mai multe companii europene au redus sau au oprit complet producția de îngrășăminte minerale, din cauza cărora prețurile la îngrășăminte au crescut brusc. După ce va fi impus cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, prețurile la îngrășăminte vor atinge noi cote. O astfel de dinamică amenință campania de semănat de primăvară și viitoarea recoltă”, au comentat analiștii publicației citate.

Trei zile mai târziu, UE revine asupra deciziei și permite importul unor îngrășăminte. Mai mult decât atât restricțiile se vor aplica mai târziu, adică din iulie. Astfel, cel de-al cincilea pachet de sancțiuni va fi în vigoare abia din 10 iulie anul acesta, însă importul este permis doar în baza contractelor încheiate înainte de 9 aprilie. Din 10 iulie, UE va introduce cote pe un an pentru furnizarea de îngrășăminte minerale produse în Rusia.

Cota pentru clorură de potasiu se va ridica la 837,57 mii tone, pentru îngrășămintele complexe (conținând potasiu) — aproape 1,578 milioane tone. Cotele pot fi ajustate de Comisia Europeană.

„Îndulcirea” sancțiunilor împotriva Rusiei este salutată de Fertilizerdaily, un portal rusesc de limbă engleză specializat pe industria fertilizatorilor. „Autoritățile Uniunii Europene au fost nevoite să ușureze sancțiunile pentru a evita o criză în agricultură, suferind deja de costul ridicat al îngrășămintelor minerale”, spun analiștii publicației.

Reamintim că Europa a luat o decizie similară și în cazul cărbunelui. După ce a anunțat că interzice importurile, interdicția a fost adoptată dar mutată până în august, la presiunea Germaniei.

Și ca și cum nu era destul că restricțiile împotriva îngrășămintelor rusești au fost mult diluate, un concern din Rusia, de fapt, cel mai mare producător de profil, reia producția în chiar centrul Europei – Belgia. EuroChem reîncepe producția de fertilizatori la fabrica de la Anvers pe care a cumpărat-o de la BASF. Îi este deocamdată permis să producă doar îngrășăminte simple, nu și de cele complexe, dar semnalul este important: UE pur și simplu nu-și permite să renunțe la aceste produse esențiale pentru agricultură ce provin din Rusia, pentru că Rusia este cel mai mare producător din spațiul european și cel mai competitiv pe piață. Pentru că 70% din costul îngrășământului reprezintă gaz iar Rusia are cel mai mult gaz, doar ea își permite să vândă fertilizatori ieftini într-o piață extrem de scumpă, unde prețul acestor produse a crescut și de patru ori.

Creșterea prețului gazului și războiul din Ucraina au dus prețurile îngrășămintelor la niveluri istorice, niciodată atinse până acum. În prezent, mai toate țările lumii întâmpină probleme în a-și asigura stocurile de fertilizatori pentru campaniile de primăvară și toamnă.

România nu mai produce acum, aproape deloc, îngrășăminte. Ultima mare fabrică, Azomureș, și-a sistat producția în decembrie, pe motivul prețului mare al gazului. Conducerea Azomureș a anunțat că reia producția doar când prețul gazului o va permite.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *