Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit vineri un nou acord post-Brexit referitor la serviciile financiare, care le va permite să coopereze în domeniul reglementărilor din domeniu, transmite News.ro. Acordul face însă prea puţin pentru îmbunătăţirea accesului centrului financiar britanic, City of London, pe piaţa blocului comunitar, potrivit unei analize Reuters.
Ministerul britanic de Finanţe a anunţat că cele două părţi au convenit termenii unui ”Memorandum de înţelegere” care va crea condiţiile referitoare la modul în care autorităţile de reglementare din UE şi Marea Britanie vor face schimb de informaţii.
City of London este puternic afectat de Brexit, multe tranzacții mutându-se la bursele din UE, cu precădere la cea din Amsterdam. Doar în ianuarie 2021, tranzacţii zilnice cu acţiuni, în valoare de peste 6 miliarde de euro, au părăsit Londra către Amsterdam, împreună cu o serie de tranzacţii cu instrumente derivate (instrumente financiare sofisticate, un apanaj al City of London până la Brexit).
Bruxelles-ul a precizat că Memorandumul de înţelegere nu va face automat ca marea industrie financiară din Marea Britanie să poată vinde din nou o gamă largă de produse şi servicii către clienţii UE.
Experţii din industrie au spus că, deşi cadrul era util, este puţin probabil să permită accesul pe care băncile şi brokerii îl aveau în UE înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul.
Brexit-ul a creat deja probleme în industria financiară a Marii Britanii, iar un oficial din City of London a descris cadrul drept un ”atelier de discuţii”.
”Este puţin probabil să ofere baze solide pentru afaceri transfrontaliere”, a declarat Simon Morris, partener în domeniul serviciilor financiare la firma de avocatură CMS, citat de News.ro.
Într-o altă posibilă lovitură pentru serviciile financiare ale Marii Britanii, Bruxelles-ul are în vedere obligaţia transferării în UE a operaţiunilor de cliring a swap-urilor în euro, un instrument indispensabil pe fiața financiară, operațiuni care se desfășoară încă în mare parte Bursa de Valori din Londra.
Acordul de vineri privind Memorandumul de înţelegere este similar cu ceea ce UE are deja cu Statele Unite pentru organizarea de reuniuni periodice, informale şi neobligatorii ale autorităţilor de reglementare din sectorul financiar, pentru a discuta despre noi reguli şi pentru a elimina orice dezacorduri.
Până în prezent, UE a refuzat să acorde orice acces direct pe termen lung firmelor financiare din Marea Britanie, declarând săptămâna aceasta că nu se grăbeşte.