UE va lua măsuri drastice împotriva comercianților online asiatici Temu și Shein / Ar putea fi introduse noi taxe pentru a încetini valul de bunuri vândute pe site-uri care eludează taxele vamale și controalele

moda, moda fast fashion, shein, temu Sursa foto: colaj G4Media

UE se pregătește să ia măsuri drastice împotriva fluxului tot mai mare de colete de la comercianții cu amănuntul online din Asia, precum Temu și Shein, ca urmare a creșterii semnificative a comerțului electronic care evită în mare măsură controalele vamale ale UE, scrie Financial Times.

Măsurile avute în vedere includ o nouă taxă pe veniturile platformelor de comerț electronic și o taxă administrativă de manipulare pe articol care ar face majoritatea expedierilor mai puțin competitive, potrivit a cinci persoane familiarizate cu discuțiile.

Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a declarat că aproximativ 4 miliarde de colete cu valoare redusă vor fi expediate spre UE în acest an, aproape triplu față de 2022. Volumul mare și faptul că sunt sub pragul de 150 de euro pentru taxele vamale înseamnă că majoritatea nu sunt verificate, ceea ce duce la o creștere a importurilor de bunuri periculoase, cum ar fi jucăriile toxice.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În timp ce executivul UE vizează modelul de afaceri al platformelor online populare, cum ar fi Temu din China și Shein, care a fost fondată în China, dar are acum sediul în Singapore, nu au fost luate decizii și orice acțiune a fost complicată de dreptul internațional, au spus persoanele citate de Financial Times.

Oficialii UE sunt îngrijorați de subcotarea concurenților europeni care se confruntă cu costuri de producție mai ridicate pentru a adera la standardele UE și de impactul negativ al importurilor ieftine asupra comercianților cu amănuntul de pe străzile principale.

Autoritățile de siguranță ale blocului comunitar au detectat un număr tot mai mare de produse periculoase și contrafăcute, dintre care multe sunt expediate direct către consumatori.

China beneficiază, de asemenea, de costuri poștale subvenționate, ceea ce înseamnă că trimiterea mărfurilor ieftine pe calea aerului este rentabilă. Executivul UE a propus deja eliminarea pragului valoric de 150 de euro sub care coletele sunt scutite de taxe vamale, o măsură pe care o iau și SUA.

Dar acest lucru nu ar face decât să sporească volumul de muncă al vameșilor, deja copleșiți. Aeroportul Schiphol din Amsterdam și portul Rotterdam tratează împreună 3,5 milioane de colete pe zi – sau 40 pe secundă.

„Nu există nicio modalitate de a le verifica pe toate”, a declarat un diplomat UE.

Nu au fost stabilite nivelurile prețurilor pentru o taxă de manipulare, dar o astfel de taxă s-ar aplica oricărui comerciant cu amănuntul online care expediază către clienții din UE direct din afara blocului comunitar. Amazon, cu sediul în SUA, utilizează de obicei vânzători cu sediul în Europa.

EuroCommerce, care reprezintă comercianții cu amănuntul din UE, a salutat represiunea planificată, dar a declarat că o taxă de manipulare ar fi dificil de justificat în conformitate cu normele OMC care limitează valoarea taxelor și tarifelor pentru prelucrarea vamală la costul aproximativ al serviciului prestat.

„Deocamdată, îndemnăm Comisia Europeană și statele membre să intensifice punerea în aplicare la nivel național și la nivelul UE și să elimine silozurile dintre diferitele domenii de aplicare”, a declarat acesta. „Noile norme vor avea nevoie de ani de zile pentru a intra în vigoare”.

Numărul de produse periculoase raportate de țările UE a crescut cu mai mult de jumătate față de anul precedent, ajungând la peste 3.400 în 2023. Cosmeticele, jucăriile, aparatele electrice și hainele au fost printre produsele cu cele mai mari probleme de siguranță.

Blocul comunitar investighează, de asemenea, Temu în încercarea de a reduce fluxul de produse nesigure, cum ar fi jucăriile și produsele cosmetice care nu respectă standardele UE. În conformitate cu legislația Bruxelles-ului privind serviciile digitale, potențialele sancțiuni includ amenzi mari și chiar interzicerea funcționării platformelor într-o anumită țară.

O taxă pe veniturile platformelor de comerț electronic, care ar fi aplicată atât întreprinderilor din UE, cât și celor străine, ar necesita aprobarea celor 27 de state membre ale blocului comunitar și ar putea afecta întreprinderile europene într-un moment în care Europa încearcă să încurajeze digitalizarea, au declarat oamenii.

Conform unui document intern consultat de Financial Times, viitoarea Comisie, care și-a început activitatea la 1 decembrie, speră să elaboreze o propunere până în februarie.

„Comerțul electronic va fi o prioritate-cheie a mandatului noii comisii, în special consolidarea măsurilor de prevenire a intrării produselor neconforme pe piața UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Temu a declarat: „Susținem schimbările de politică care aduc beneficii consumatorilor. Credem că politicile echitabile nu vor afecta dinamica afacerilor competitive”.

Shein a declarat: „Susținem pe deplin reformele care aduc beneficii consumatorilor europeni și asigură o concurență transparentă în condiții de concurență echitabile.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: