UE vrea o cotă mai mare din piaţa globală de microcipuri / Analiştii avertizează că o mare uzină în Europa s-ar putea dovedi o eroare strategică

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Bruxelles-ul a anunţat că Uniunea Europeană vrea o cotă de 20% din piaţa globală pentru microcipuri, până în 2030, şi a creat o alianţă în încercarea de a spori capacitatea industrială a continentului în domeniul semiconductorilor, informează Euronews, citat de Agerpres. Piaţa este dominată de Asia, dar recentele probleme de aprovizionare au determinat Comisia Europeană să acţioneze. Și România vrea să intre pe această piață și a alocat bani în Planul de Redresare.

„Avem ca obiectiv 20% din cota globală de piaţă în următorii zece ani. Este suficient pentru necesităţile noastre. Statele Unite încearcă să ajungă la 30%”, a afirmat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

„Toţi avem acum ambiţia de a face din Europa locul de pe planetă unde se produc cei mai puternici şi mai performaţi semiconductori. Ceea ce este important pentru noi este să readucem producţia în Europa, pentru a garanta securitatea lanţului de aprovizionare”, a adăugat oficialul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Dar analiştii au dubii că UE va putea reuşi în curând construirea unei unităţi de producţie pentru cipuri.

Surse de la Bruxelles care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că Breton este decis să atragă un producător major de cipuri care să-şi deschidă o fabrică de mare capacitate în Europa, în contextul ambiţiilor Comisiei Europene de a obţine în următorul deceniu acces la cea mai avansată producţie.

Analiştii avertizează că o mare uzină în Europa s-ar putea dovedi o eroare strategică, deoarece continentul, care nu produce smartphone-uri şi alte produse electronice de consum, nu are o piaţă viabilă.

Cercetarea și producția în domeniul microelectronicii au alocate prin PNRR 300 milioane euro, iar ministrul Cristian Ghinea anunța, cu câteva zile în urmă: „Pariez că vom avea producție microelectronică la nivel industrial în anii următori”.

România a alocat 300 de milioane de euro în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru cercetarea și producția în domeniul microelectronicii. Ministrul Cristian Ghinea anunța, cu câteva zile în urmă: „Pariez că vom avea producție microelectronică la nivel industrial în anii următori”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: