UE vrea unicorni: Cel mai mare fond de capital de risc al Uniunii și-a început activitatea, cu scopul de a crea companii tech capabile să reziste concurenței cu SUA și Asia

technology-3435575_1280 Foto: Pexels.com

Cel mai mare fond de capital de risc din Uniunea Europeană a început să facă investiții, în cea mai recentă încercare a Bruxellesului de a susține crearea de startup-uri inovatoare care să poată concura cu rivalii din Statele Unite și din Asia, potrivit Bloomberg.

Fondul în valoare de 3 miliarde de euro, gestionat de Consiliul European pentru Inovare (CEI), lansat formal săptămâna trecută, a investit în CorWave, un startup din Franța care dezvoltă un dispozitiv cardiac de asistență a ventriculului stâng pe baza unei tehnologii de vârf.

Startup-ul francez a reușit să atragă în ianuarie investiții totale în valoare de 35 de milioane de euro, dintre care 15 milioane au provenit de la Fondul CEI.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Liderii europeni acuză de mult timp inexistența unor startup-uri capabile să se adapteze la concurența generată de ecosistemele Google, Apple, Facebook și Amazon (GAFA) și își pregătesc pașii pentru a se adapta la viitorului val de soluții inovatoare de vârf, precum computerul cuantic, tehnologia blockchain sau inteligența artificială.

“Trebuie să ne asumăm riscuri pentru a crea condițiile ca unele dintre companiile noastre să fie liderii pieței viitoare,” a afirmat Jean-David Malo, director al CEI însărcinat cu acest fond.

Prin acest fond de 3 miliarde de euro, UE va deține între 10% și 25% din companiile în care investește direct, prin finanțări de până la 15 milioane de euro. Alte 7 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția startup-urilor, în principal sub formă de granturi.

Înființat în iunie 2020, Fondul Consiliului European pentru Inovare (CEI) este o inițiativă radicală a Comisiei care vizează efectuarea de investiții directe de capital și cvasicapital (cu o valoare cuprinsă între 500 000 EUR și 15 milioane EUR) în capitalul unor întreprinderi nou-înființate și al unor IMM-uri, potrivit Comisiei Europene. Este prima intervenție a UE sub forma unor investiții directe de capital. În etapa actuală, UE efectuează astfel de investiții, în combinație cu granturi, ca parte a finanțării mixte din cadrul instrumentului-pilot Accelerator al CEI. Finanțarea maximă alocată (granturi și capitaluri proprii) poate ajunge la 17,5 milioane EUR.

Fondul CEI este menit să acopere un deficit de finanțare critic cu care se confruntă întreprinderile inovatoare atunci când tehnologiile lor trec de la nivelurile ridicate de maturitate tehnologică la etapa de comercializare. Fondul va contribui la acoperirea acestui deficit de finanțare în faza de pornire a întreprinderilor, fază în care piața capitalului de risc din UE continuă să aibă rezultate slabe în comparație cu piața mondială. Scopul său principal nu este de a maximiza randamentul investițiilor, ci de a avea un impact puternic, însoțind în creșterea lor întreprinderile care dezvoltă tehnologii revoluționare și disruptive, printr-un aport de „capital răbdător”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: