UiPath vrea să facă în București un centru al talentelor europene. Daniel Dines: „Cel puțin jumătate dintre oamenii cu care am crescut au părăsit România” / „Titlul de cel mai bogat om din România mi-a creat doar dezavantaje”

Daniel Dines Sursa foto: Facebook

Daniel Dines, fondatorul companiei UiPath, cea mai mare companie românească, afirmă că cel puțin jumătate din oamenii cu care a crescut au părăsit România, motiv pentru care vrea să facă la București un centru al talentelor europene. Dines spune că nu cheltuie mult pe obiecte și că titlul de „cel mai bogat român” i-a adus doar dezavantaje.

Dines a acordat un interviu publicației Sifted.eu, în care își descrie lupta pentru a crește UiPath, viața și plecarea din România, dar și concepțiile despre mâncare și, mai ales, bani, în contextul în care a devenit cel mai bogat român.

Dines afirmă că titlul de cel mai bogat om din România i-a creat doar dezavantaje. „Pe asta s-a concentrat presa românească. Nu și-au dat seama cât de mare era UiPath. Nu au înțeles că este cea mai mare companie din România”, spune el, adăugând că banii nu înseamnă atât de mult pentru el în schema mai largă a lucrurilor.

Analize Economedia

„Am trăit foarte prost la 20 de ani, apoi la Microsoft am trăit ca un american din clasa de mijloc, după ce m-am întors în România, am trăit din 2.000 de euro pe lună în următorii 10 ani. Nu merită să te lupți toată viața pentru a obține bani dacă vrei o vacanță mai bună, acesta este cel mai stupid lucru din lume”, spune el.

Dines precizează că, în ciuda bogăției, nu cheltuiește mulți bani pe obiecte. „Am descoperit cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii în această lume și nu sunt bunuri. Îmi plac hainele sport ieftine. Cel mai bun lucru îl reprezintă îndrumarea și sfaturile unor oameni extraordinari”, spune el, care afirmă că a avut privilegiul să joace tenis cu Victor Hănescu, care era pe locul 26 în lume.

Dines afirmă că nu crede în construirea dinastiilor și intenționează să-și dea o mare parte din avere.

Acum doi ani, UiPath a demarat o fundație pentru a ajuta copiii defavorizați din România. „Este ca și cum ai plăti un impozit”, spune el.

Dines s-a mutat în Seattle, în anii 2000, pentru a lucra pentru Microsoft, deși avea un loc și un salariu bun în România și spune că nu a mers în SUA cu gândul că va rămâne acolo.

În ciuda faptului că are birouri în peste 40 de țări și un sediu principal în New York, UiPath a păstrat legături ferme cu România. Un sfert din angajații săi sunt români, iar Dines spune că se gândesc să facă din București un centru pentru talentele europene.

Acest lucru este în contrast puternic cu mare parte din ultimii 30 de ani, când multe talente au părăsit țara. „Cel puțin jumătate dintre oamenii cu care am crescut au părăsit România”, spune Dines.

România de astăzi este un loc minunat în care să locuiești, spune el, „și avem un ușor avantaj față de marile companii americane care sunt stabilite în Europa. De obicei, ei nu își fac cele mai tari proiecte în Europa, noi le facem”.

Dines mai laudă supele românești, despre care spune că sunt cele mai bune, pe lângă cele din Vietnam. „Mă gândeam că aș putea deschide un restaurant care servește doar supă, spune el.

Totodată, Dines mai afirmă că modul actual de efectuare a operațiunilor nu va mai exista 10 ani de acum înainte. „Automatizarea va schimba complet modul în care lucrează oamenii. Ce rost are să faci sarcini repetitive manuale cu valoare redusă pentru care nu suntem foarte bine echipați? Este obositor”, spune Dines.

Dines mai afirmă că îi place să împărtășească propria sa experiență cu generația tânără. „Unul dintre lucrurile care îmi plac este să vorbesc cu alți fondatori. Cred că pot să le dau sfaturi bune. Sunt un tip care a obținut succes la o vârstă mai avansată, acum am 49 de ani”, spune el.

Reamintim că, în aprilie, compania românească UiPath s-a listat la bursa de la New York, ajungând la o valoare de piață de circa 38 de miliarde de dolari.

Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania a fost prima firmă românească ce a reușit să ajungă pe bursa de la New York.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.

În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

UiPath are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re.

Dines, în vârstă de 49 de ani, este cel mai bogat român, având o avere de 6,9 miliarde de dolari, conform Forbes. După listarea UiPath, el se regăsea pe locul 347 în topul miliardarilor Bloomberg, chiar deasupra lui George Soros.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: