Mai mult de jumătate din producția mondială de ulei de floarea soarelui provine din Ucraina și Rusia. Acum, cu conflictul în curs, stocurile sunt în scădere și toată lumea se întreabă care ar putea fi alternativa la un produs folosit pe scară largă în bucătărie, scrie Euronews, citat de Rador.
Cultivarea de floarea-soarelui și exporturile sunt suspendate, iar pentru companiile din sector se profilează un fel de șoc financiar. Între timp, prețurile uleiului de gătit au atins niveluri record.
Consumatorii din Londra pot cumpăra doar două sticle, sau butoiașe de ulei, ceea ce reprezintă un semn clar de îngrijorare privind deficitul de stocuri. Creșterea prețului la o cantitate de 20 de litri era de 20 de lire sterline. Acum, s-a ajuns la aproximativ 60 de lire sterline. Penuria acestui articol a dus și la creșterea prețului altor uleiuri vegetale din întreaga lume, cum ar fi uleiurile de soia și de palmier, care au atins cote fără precedent.
„Creșterea prețurilor a avut loc deja înainte de războiul în Ucraina. După Covid s-a verificat o creștere amețitoare a cererii, tot din cauza lanțurilor de aprovizionare ineficiente. Ca să nu mai vorbim de factorul climatic”, explică Victoria Scholar, responsabilul cu investițiile al companiei Interactive Investor.
Uleiul de gătit care valorează cât aurul
Victoria Scholar, Head of Investment la Interactive Investor, explică că creșterea prețului a avut loc deja înainte de războiul din Ucraina. După Covid a fost o creștere amețitoare a cererii, tot din cauza lanțurilor de aprovizionare ineficiente. Ca să nu mai vorbim de factorul climatic, cum ar fi condițiile meteorologice extreme. Acum, odată cu conflictul, vedem că prețurile mărfurilor cresc și mai mult, fapt care afectează afectează țările din întreaga lume.
Războiul a blocat în Ucraina milioane de tone de ulei de floarea soarelui destinat cumpărătorilor europeni, provocând o criză care ar putea dura în timp.
„Puținul ulei de floarea-soarelui rămas în sistem se va epuiza în următoarele câteva săptămâni. Problema este că nu știm cât va dura această situație. Ar putea continua până în 2023, în funcție de ceea ce se întâmplă în următoarele două luni”, notează Gary Lewis, șeful de import la KTC Edibles.
Comercianții caută acum alte piețe, sperând că presiunea asupra cererii ar putea fi atenuată de culturile din țări precum România. Pentru a avea un cadru mai clar, va trebui să așteptăm până la sfârșitul anului, când va fi timpul recoltării.