ULTIMA ORĂ Toți producătorii și comercianții de produse agricole vor fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Proiectul de OUG stabilește amenzi uriașe pentru firmele care nu își dezvăluie secretele comerciale

Mancare sanatoasa / Pexels.com Foto: Pexels.com

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care ar obliga producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat.

Justificarea acestei măsuri fără precedent, care ar transforma Ministerul Agriculturii în depozitarul unor secrete comerciale? Nota de fundamentare a OUG susține faptul că ”lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă”, fără a veni însă în sprijinul afirmației cu studii în acest sens.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Amenzile pentru netransmiterea datelor sunt între 500.000 lei și un milion de lei.

Ministerul Agriculturii susține că această decizie e necesară pentru ”dezvoltarea unui plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și al industriei alimentare”.

Pentru a centraliza aceste informații, Ministerul condus de Adrian Chesnoiu (PSD) invocă experiența din timpul pandemiei de covid, dar și conflictul armat din Ucraina, inclusiv ”posibilitatea declanțării unui deficit alimentar la nivel european”.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Credeam ca noi le aducem din Bulgaria…
    Mi-e si frica sa iau legumele/fructele lor “tunate” cu ingrasamant suspect!

  2. Mie mi se pare o aberatie aceasta OUG! Inteleg motivele pentru o asemenea masura, dar asta nu inseamna ca e si bine sa existe asa ceva. Vremea colectivizarii cand oamenii trebuiau sa-si declare si numarul gainilor din curte a trecut! Dupa cum stim, statul roman este incapabil sa-si mentina cuvantul, iar pastrarea secretului comercial este de importanta majora. Cum se va asigura statul roman ca informatiile furnizate de producatori si comercianti nu vor fi folosite cu rea vointa, iar pentru o mita bine plasata informatiile vor ajunge in mainile speculantilor sau a altor tari rau voitoare? Nu-mi raspundeti, statul roman NU POATE asigura anonimitatea si secretul informatiilor.

  3. Lasa, lasa ca ne invata psd sa facem agricultura socialista (cum i-a invatat pe ei tovarasu’) de-o sa ne iasa pe nas!

  4. Reducerea birocrației, digitalizare etc.

    La anul alt oug: fiecare cetățean sa raporteze zilnic cât caca și pipi a făcut și gradul de încărcare a bășicii și mațului la sfârșitul zilei. Guvernul trebuie sa știe!

  5. “Decizia” asta vine de mai sus. Ca doar nu credeti ca o facem de capul nostru. UE a adunat pe cele mai importante partide politice din RO nu ptr consensul platformelor si al politicilor publice. Ci ptr a dicta unei majoritati politice exact ceea ce se doreste a se implanta ca si “globalizare” a dorintelor de stapanire dpdv economic si informatic. Bine ati venit in noua sclavie mondiala. Restul e can-can !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *