Un combinat de îngrășăminte este scos mâine la licitație pentru 14 milioane de euro

donau chem

Lichidatorul Sierra Quadrant are organizată licitație mâine, 18 martie, la ora 14.00, pentru activul industrial Ga Pro Co Chemicals din Săvinești, Neamț, la un preț de pornire de 70 de milioane lei, echivalentul a 14 milioane euro. Combinatul de îngrășăminte a făcut anterior parte din imperiul agro-industrial InterAgro, al omului de afaceri Ioan Niculae, în faliment și lichidare. Ga Pro Co este scos la licitație, în mod succesiv, de mai mulți ani. Prețul a coborât în timp de la 85 de milioane lei la 70 milioane lei.

„Proprietatea imobiliară este constituită din teren intravilan în suprafață de 719.297 mp și clădiri/constructii speciale care deservesc procesul de producție sau în interiorul cărora sunt încorporate instalațiile și echipamentele tehnologice. Bunurile mobile sunt constituite din instalații, echipamente/utilaje, mijloace de transport auto și feroviar, stocuri și obiecte de inventar.

Instalațiile de producție constau în instalatia de uree, instalația de amoniac, instalația de acid azotic, instalația de azotat de amoniu/nitrocalcar, instalația de îngrășăminte lichide. În cadrul mijloacelor de transport auto și feroviar sunt cuprinse locomotive, vagoane, autoturisme, autoutilitare, autospeciale, tractoare și remorci. În cadrul utilajelor sunt incluse buldoexcavatoarele, încărcătoarele frontale, automacarele, motostivuitoarele și stivuitoarele”, este descrierea de pe site-ul Sierra Quadrant.

„Piatra Neamț este într-o stare bună. Aici am găsit o înțelegere mare și la Mediu, și la autoritățile locale, care vor să se creeze locuri de muncă. Acest combinat poate să fie gata să producă în șase luni”, spunea, pentru Economedia, în februarie, Florin Dragomir, reprezentant Sierra Quadrant.

Un alt combinat la vânzare din portofoliul Sierra Quadrant este Donau Chem Turnu Măgurele. Și el anterior în imperiul InterAgro, este la vânzare de mult timp. La prețul de 89 milioane lei, a avut un ultim eșec de valorificare în data de 14 martie.

Din cele șase combinate ce făceau parte din grupul Interagro, trei au fost cumpărate la preț de lichidare de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău. Pentru activele Amurco Bacău, Guțu a plătit anul trecut 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro.

În acest moment, cu plata a 36 de milioane euro, Guțu deține jumătate din imperiul din chimie al lui Ioan Niculae, dar Nitroporos și Amurco sunt incapacitate, ele nemaiputând produce fertilizatori. În fapt, toate activele preluate de Pambac încă nu au fost puse în producție de vreun fel. Toate combinatele chimice, șase la număr, din grupul Interagro erau de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România. În fapt, oricine le-ar deține trebuie să se asigure, mai întâi de toate, că are o sursă sigură și pe termen lung de aprovizionare cu gaz.

În 2022, producătorul de panificaţie Pambac a înregistrat o cifră de afaceri de peste 314,4 milioane de lei, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior. Profitul net a ajuns la 26,7 milioane de lei. Asta după ce în 2021, profitul net al companiei a înregistrat o creștere cu peste 124%, de la 12,2 milioane de lei în 2020, la peste 27,5 milioane de lei.

Echipa Pambac număra în 2022, 530 de angajaţi. Printre brandurile cunoscute ale producătorului de panificație Pambac se numără: brandul de făină GRANIA, brandul de paste făinoase GATA și brandul de paste făinoase din grâu dur, FLAVORA.

România nu mai are funcțional decât un singur combinat de îngrășăminte, Azomureș. Acesta și -a reluat producția în ianuarie, după un an de pauză, pe motivul că prețul ridicat al gazului nu justifica producția.

Comentarii

  1. Pretul pe bursa al gazului a scazut cu 91% de la varful din august 2022.
    Combinatul de ingrasaminte pare a fi o investitie grozava daca este organizat in mod corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *