Fondul american de investiții KKR a prelungit cu patru săptămâni, până la 24 martie, oferta neangajantă pentru rețeaua de telefonie fixă a Telecom Italia, la cererea guvernului italian, a anunțat TIM, citat de Reuters.
Potrivit TIM, guvernul a dorit mai mult timp pentru a analiza în special puterile pe care le poate exercita într-un sector considerat strategic pentru țară.
În conformitate cu legislația italiană, Roma poate respinge interesul pentru activele de importanță națională.
Prelungirea termenului limită vine în contextul în care planurile creditorului de stat italian CDP, care este al doilea cel mai mare investitor al TIM, de a organiza o contraofertă pentru același activ s-au împotmolit în absența sprijinului guvernamental.
Guvernul condus de Giorgia Meloni a declarat în repetate rânduri că dorește să păstreze controlul public asupra rețelei TIM, dar nu există încă un punct comun în cadrul guvernului cu privire la modul în care se poate realiza acest lucru.
Oficiali importanți din cadrul Trezoreriei și din biroul lui Meloni sunt deschiși la explorarea unei tranzacții care ar implica KKR, oferind în același timp Romei controlul strategic asupra infrastructurii, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters, adăugând că nu a fost luată nicio decizie finală.
În oferta sa preliminară, KKR a lăsat ușa deschisă pentru ca o entitate susținută de guvern să devină un investitor minoritar în infrastructură, cu o participație de până la 30% și cu anumite puteri de control asupra aspectelor strategice, au declarat anterior sursele.
KKR, care a cheltuit deja 1,8 miliarde de euro pentru o participație minoritară în rețeaua TIM, a depus o ofertă neangajantă pentru o participație de control într-o unitate care cuprinde rețeaua fixă națională a TIM și afacerea de cablu submarin Sparkle.
Fondul american a evaluat afacerea la aproximativ 20 de miliarde de euro, incluzând datoria și un mecanism de câștig de 2 miliarde de euro, au declarat două surse familiare cu acest subiect.
Cedarea controlului asupra rețelei de telefonie fixă a TIM este un element principal al eforturilor directorului executiv al TIM, Pietro Labriola, de a reduce datoria netă de 25 de miliarde de euro a fostului monopol de telefonie.
Acțiunile TIM au scăzut cu 1% în primele tranzacții de miercuri, brokerul Akros apreciind “în ansamblu (ca) negativă” intensificarea interferenței politice în această chestiune.
Cu toate acestea, analiștii Equita au considerat ca fiind pozitivă poziția “constructivă” a KKR, după ce TIM a declarat că firma americană a rămas dornică să continue discuțiile.