Un minisejur de Paște costă 500-600 de euro per cuplu/ Unde vor să meargă românii în vacanță? Consultant: Litoralul înregistrează o creștere considerabilă a turiștilor față de anul trecut

iepure paste natura easter bunny sursa foto: Pexels/ Pixabay

Un minisejur de Paște costă în medie în jur de 500-600 de euro per cuplu, în acest an. Cele mai căutate destinații pentru vacanța de Paște sunt cele din turismul rural, stațiuni montane, dar și litoral, care înregistrează o creștere considerabilă față de anul precedent, ținând cont că sărbătorile de Paști sunt de data aceasta după 1 Mai, spune consultantul în turism Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, pentru Economedia. În topul preferințelor mai există și marile orașe turistice, care înregistrează, la rândul lor, o creștere, constituind o nouă tendință a vacanțelor de Paște pentru români.

„Ținând cont că în acest an avem o punte între ziua de 1 Mai și Sfintele Sărbători de Paști, se înregistrează o creștere a numărului turiștilor care au rezervat pentru o perioadă mai lungă, care combină cele două perioade. Însă majoritatea turiștilor optează doar pentru 3-4 nopți, strict pentru perioada de Paște, între 2/3 și 6 mai. Cei mai mulți turiști au ales 3 nopți, urmați de cei care au ales 4 nopți de cazare. Față de anul precedent, și datorită perioadei mai lungi de zile libere, se înregistrează, în funcție de destinație, creșteri cu între 20% și chiar 60%. Pentru România, majoritatea tarifelor sunt între 350 de lei și 1.250 de lei de persoană pentru 3 nopți. Majoritatea structurilor de cazare includ, ca servicii, mic dejun, masă de Paște și spa (când este cazul și dețin centru de wellness și spa)”, spune Traian Bădulescu.

Pe partea de turism rural, cele mai căutate destinații sunt epicentrul turismului rural românesc, zona Bran – Moieciu – Fundata, urmată de Bucovina, Maramureș, Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub Munte dar și Delta Dunării.

Ca stațiuni montane, cele mai căutate sunt Predeal, Poiana Brașov și Sinaia. Pe partea de turism balneoclimateric, topul este condus de Băile Felix, Călimănești-Căciulata, Sovata, Băile Herculane, Covasna și Vatra Dornei (care are și facilități de ski).

Și pentru litoral se înregistrează o creștere logică a cererii de Paște față de perioada de Paște de anul trecut, care a fost în aprilie. Cele mai căutate stațiuni sunt Mamaia și Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche, ultimele două stațiuni atrăgând în special tineri, dar și familiști obișnuiți cu aceste destinații.

De asemenea, se înregistrează și o creștere a cererii pentru marile orașe turistice, precum Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Iași și Craiova.

De Paște, un minisejur de 3 nopți, cu mic dejun și cu masă festivă, pentru 2 persoane per cameră, variază între 250 și 1.200 de euro, în funcție de numărul de stele, de stațiune sau regiune, de serviciile incluse sau de tipul de cazare (cameră dublă, apartament, suită etc.).

Media unui minisejur de Paște este de 500-600 de euro per cuplu.

Unde vor să plece turiștii români de Paște în străinătate

Potrivit consultantului în turism, ca destinație externă de Paște, la mare căutare este litoralul bulgăresc, majoritatea românilor optând pentru hoteluri all-inclusive de 4 stele. Acesta precizează că cele mai căutate stațiuni sunt Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Nesebar și Balcik. Pentru 4 stele all inclusive, cu cină festivă inclusă, un cuplu va plăti, pentru 3 nopți, între 250 și 500 de euro, în funcție de hotel.

Apoi în topul preferințelor urmează Grecia, destinația externă numărului 1 a românilor pe tot parcursul anului, conform acestuia.

„În perioada de Paște, mulți români aleg nordul Greciei și optează și pentru programe la pelerinaj, în zone precum Meteora. Majoritatea turiștilor merg de Paște în Grecia în grupuri organizate. Sunt români care aleg de Paște city break-uri, pornind de la Atena sau Istanbul, orașe cu vestigii creștin-ortodoxe, până la Roma sau Barcelona”, transmite Traian Bădulescu.

În ceea ce privește destinațiile mai atipice și cald, românii preferă să meargă în perioada de Paște în Egipt, cu curse charter către Hurghada și Sharm El Sheikh. Ca destinații exotice, cele mai căutate sunt Mauritius, Maldive și Bali, iar cele mai accesibile ca preț, Zanzibar și Thailanda.

Prețurile la biletele de avion au crescut, în medie, cu 15-30%

Potrivit lui Traian, tarifele pentru avion sunt extrem de volatile, dar au crescut în medie cu între 15 și 30% față de anul precedent.În ceea ce privește cazările, tarifele au crescut cu până la 15% față de anul precedent. „Unele hoteluri, mai ales cele de top, 5 stele, premium, au preferat sa mențină tarifele, seși au și hotelierii costuri crescute de la an la an. Rata inflației, aprovizionarea cu alimente, utilități”.

„Dacă rezervi din timp, poți obține același bilet de avion la minim jumătate din tarif. Recomand pasagerilor să apeleze la agențiile de turism. De multe ori, cel mai ieftin bilet nu este cel mai avantajos.  Nu mai poți schimba datele de călătorie sau chiar numele pasagerilor”, spune acesta.

În sezonul estival, se poate observa un număr în creștere al întârzierilor și anulărilor de curse aeriene, adaugă Traian. „În calitate de pasageri ai companiilor aeriene care operează în Uniunea Europeană, este important să cunoaștem drepturile noastre și să înțelegem cum putem preveni astfel de probleme. Regulamentul CE 261 din 2004, o reglementare a Uniunii Europene, a fost creat pentru a proteja pasagerii afectați de zboruri întârziate, anulate sau de refuzul de îmbarcare din cauza rezervărilor excesive. Conform acestui regulament, pasagerii pot fi despăgubiți cu sume între 200 și 600 de euro, în funcție de circumstanțe”.

sursa foto: Pexels/ Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *