Un nou grup energetic la CET Oradea, investiţie de 48 milioane de euro

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Grupul energetic 1 existent de la sistemul de termoficare din Oradea va fi înlocuit cu unul modern, proiect în valoare de circa 48 de milioane de euro, finanţat din bugetul de stat (85%) şi din bugetul local (15%), a anunțat primarul municipiului, Florin Birta, transmite Agerpres.

„Până la finalul anului viitor, toată energia termică produsă în Oradea va proveni din instalaţii noi, eficiente, care reduc pierderile şi poluarea şi asigură o calitate mult mai bună a agentului termic pentru populaţie”, a declarat primarul, în cadrul unei conferinţe de presă la Centrala Electrică de Termoficare (CET).

Investiţia include o unitate de producţie cu patru motoare termice moderne pe gaz natural, cu o capacitate electrică de 30,16 MWe şi o capacitate termică de 25,98 MWt, precum şi două cazane de apă fierbinte (CAF-uri) de câte 25 MWt fiecare, o staţie de pompare şi o staţie electrică modernizată, dezafectarea turnurilor de răcire vechi şi modernizarea infrastructurii, incluzând adaptarea reţelelor de gaz şi termoficare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cele patru motoare termice de înaltă eficienţă pentru cogenerare vor produce energie electrică şi termică şi vor fi conectate la reţeaua naţională prin intermediul unei staţii electrice de evacuare.

Constructorii – asocierea dintre companiile Loial Impex din Suceava (lider), Engul SRO din Slovacia şi Moldproiect ASD din Suceava – au termen de finalizare în octombrie 2025.

Acest proiect amplu, numit “Unitate de producţie cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea blocului 1 existent”, este realizat prin Programul guvernamental “Termoficare” (2019-2027) şi are ca scop îmbunătăţirea eficienţei energetice, reducerea poluării şi menţinerea unui preţ accesibil la gigacalorie pentru locuitorii Oradiei.

Municipalitatea a primit avizul ANR pentru menţinerea preţului gigacaloriei la nivelul din iarna trecută, de 397 de lei.

Primarul a explicat că Uniunea Europeană solicită ca, în câţiva ani, sistemul de termoficare să nu mai fie subvenţionat deloc de autorităţile publice locale, iar dacă nu se va investi în aceste sisteme, ele vor deveni nefuncţionale.

Noul proiect de cogenerare este finanţat cu suma de 235.130.907,79 lei, TVA inclus (circa 48 milioane de euro), din care 85% provin din bugetul de stat şi 15% din bugetul local.

Implementarea proiectului va aduce beneficii directe pentru locuitorii din Oradea prin reducerea emisiilor de CO2‚ cu aproximativ 18.815,6 tone anual şi o economie energetică de peste 8.012 tep.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: