Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF

Ministerul Finanţelor Sursa foto: Facebook/ Ministerul Finanţelor

Un ordin al Ministerului Finanțelor publicat recent în Monitorul Oficial va reduce semnificativ posibilitatea de a face interpretări diferite ale legislației, ceea ce va ajuta mediul de afaceri, anunță Camera Consultanilor Fiscali, într-un comunicat de presă.

Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/2024 a fost publicat pe 20 decembrie 2024 în Monitorul oficial, fiind un răspuns la cererea Camerei Consultanților Fiscali prin Uniunea Profesiilor Liberale din România.

Acesta schimbă modul în care Ministerul Finantelor se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, atunci cand aceasta este neclară ori generează disfuncționalități.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Concret, Camera Consultanților Fiscali va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a exista o interpretare unitară a legislației și mai ales pentru cunoașterea interpretării și aplicarii corecte de către ambele părti implicate – ANAF și contribuabili.

„Cu alte cuvinte, în 2025, prin ordinul ministrului finanțelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat în interes public, împreună cu proprii lor membri, să devină o adevarată interfață între autoritățile fiscale și contribuabili, iar acesta reprezinta un prim pas important spre o administratie fiscală modernă, transparentă și mult mai eficientă”, declară Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF.

Un efect pozitiv al acestei colaborări transparente este faptul că și la nivelul organelor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală se va reduce semnificativ posibilitatea de a face interpretări diferite ale legislației, ceea ce va ajuta mediul de afaceri.

Unele amnistii fiscale, cum au fost cele privind diurnele transportatorilor și tichetele cadou, au apărut ca efect al legislației neclare.

Cum va funcționa colaborarea Camerei Consultanților Fiscali cu ANAF

Concret, când apar probleme reale de interpretare sau aplicare neunitară a legii, semnalate și prezentate de consultanți, acestea vor fi analizate și fundamentate de CCF, iar soluțiile și propunerile de clarificare elaborate vor fi transmise la Ministerul Finanțelor sau la aparatul central ANAF, în funcție de problematică.

Solicitarea, precum și răspunsul primit, vor fi publicate pe site-ul (www.ccfiscali.ro), în termen de maximum 30 de zile de la primirea răspunsului,

De asemenea, soluțiile respective vor fi explicate și diseminate cu membrii în cadrul cursurilor de pregătire profesională pe care le organizăm.

Noul ordin repară o ruptură care s-a produs în 2021

Pe fondul unei asistențe fiscale directe a contribuabililor care suferea de multă vreme de o ineficiență cronică, prin Ordinul 1233/2021 a fost produsă o ruptură aproape totală, pe de o parte între minister și structurile de asistență ale ANAF și, implicit, între minister și contribuabili, iar pe de altă parte între minister și organismele profesionale.

„Practic, în 2021 s-a realizat un transfer masiv al sarcinilor de îndrumare de la Ministerul Finanțelor spre structurile de asistență a contribuabililor din teritoriu sau spre structurile de specialitate din ANAF central, într-un moment în care aceste structuri teritoriale sau centrale erau, din păcate, la un nivel redus al capacității lor funcționale, fiind extrem de rarefiate numeric și, mai grav, potrivit vechiului ordin, organismele profesionale au fost considerate și ele doar ca un simplu contribuabil”, afirmă Doru Dudaș.

Drept consecință, solicitările și propunerile acestora de clarificare a unor aspecte legislative interpretabile, de aplicabilitate generală, au fost transmise spre soluționare la unitățile fiscale teritoriale ale ANAF, care însă nu le puteau nici ele soluționa tocmai pentru că problemele de interpretare semnalate erau de aplicabilitate generală, fără a fi identificat un anumit contribuabil, iar un asemenea raspuns nu mai era de competența asistenței ANAF și, practic, se intra într-un veritabil cerc vicios în detrimentul contribuabililor.

Noul Ordin (6649/2024) a eliminat aceasta restricție privind raporturile Ministerului cu organismele profesionale, reconsiderându-le, practic, ca pe un partener profesional și instituțional care va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a asigura o interpretare și aplicare unitară a legislației.

Camera Consultanilor Fiscali este o organizaţie profesională de utilitate publică, persoană juridică fară scop lucrativ, cu patrimoniu şi buget propriu. Este constituită din consultanţi fiscali, consultanți fiscali asistenți care au dobândit această calitate, precum și societățile de consultanță fiscală, autorizate de Cameră, în condițiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. O colcaiala tipic romanesca… legea e lege, momentan e o negociere unde prajit iese contibuabilul mic si mediu care este onest…. doar un exemplu… saful ANAF stabileste proceduri si altele prin ordin…??? 🤪🤪🤪🤪… adica care lege… ORDIN…. doar e Saf…. ce peleul lui…. bananastan romanika….

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.