Un restaurant din Croația vinde doar mâncare gătită de roboți / Proprietarii au investit un milion de euro în afacere

Bots and Spots Zagreb Sursa foto: Facebook/Bots&Pots

Gnocchi cu miel, risotto negru sau paste cu dovlecei sunt câteva dintre mâncărurile ce pot fi comandate la un restaurant  din Croația unde gătește un robot, scrie Reuters.

Bucătarul robotizat este capabil să pregătească aproximativ 70 de feluri diferite de mâncare la oală.

Proprietarii sunt convinși că bistroul Bots&Pots Sci-Food din Zagreb este singurul restaurant din lume în care mâncărurile gata preparate într-o oală sunt realizate de roboți de gătit fără altă implicare umană decât încărcarea dispozitivelor cu ingrediente proaspete.

Dispozitivele adaugă ulei și condimente în conformitate cu rețete digitale realizate de un bucătar uman.

În alte restaurante similare, roboții amestecă și prăjesc cartofi prăjiți și hamburgeri, prepară pizza sau servesc și livrează mese, dar “nu există niciun robot care să facă o mâncare la oală din alimente proaspete”, afirmă coproprietarul restaurantului, Hrvoje Bujas.

A fost nevoie de șapte ani pentru ca partenerii lui Bujas să transforme o idee în realitate și să deschidă restaurantul anul trecut, după ce au investit peste 1 milion de euro.

“A fost într-adevăr o provocare să facem o masă gata de consum din alimente proaspete în cel mai scurt timp posibil și cât mai gustoasă”, a declarat Bujas pentru Reuters în bistroul de înaltă tehnologie.

Sursa foto: Facebook/Bots&Pots

Bucătarul robotizat numit GammaChef este “învățat” digital cum să gătească o mâncare de către bucătarul-șef al restaurantului, apoi o ține minte și o repetă la nesfârșit.

Cinci roboți de gătit pot produce fiecare patru mese în 15 minute sau aproape 100 de mese într-o oră, a declarat Bujas, adăugând că unul ar costa 10.000 de euro dacă ar fi de vânzare.

“Ne gândim să ne extindem modelul de afaceri prin franciză”, a spus Bujas, explicând că robotul accelerează procesul de gătit și economisește bani într-o perioadă în care multe firme se confruntă cu lipsa de personal.

“Un astfel de restaurant cu cinci roboți poate fi condus de o singură persoană”, a spus el. “Scopul nostru final este de a crea un spațiu “fără chelner, fără bucătar, fără bani”, în care să comanzi, să primești și să plătești mâncarea fără contact uman”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *