Un român de la oraș câștigă în medie cu 1.000 de lei mai mult decât un român de la țară

Redacția iul. 9, 2021 0 comentarii
portofel, bani, cash, buzunar

Un român din mediul urban câștigă, în medie, 2.617 lei pe lună, cu aproape 1.000 de lei mai mult decât un român din zona rurală, ale cărui venituri se ridică la 1.628 lei lunar, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Veniturile medii lunare pe persoană din România se ridicau, așadar, la 2.157 lei, în trimestrul I. O gospodărie încasa venituri medii lunare de 5.476 lei.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.070 lei lunar pe gospodărie (1.997 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 406 lei lunar pe gospodărie (160 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (20,0%), veniturile în natură (7,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,6%), veniturile din agricultură (1,2%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,8%).

O treime din cheltuieli merg pe mâncare

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2021, în medie, de 4.640 lei lunar pe gospodărie (1828 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2021, în medie, 34,0% din consumul gospodăriilor.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.