Un sat din Republica Moldova, desemnat printre cele mai bune sate turistice din lume de către Organizația Mondială a Turismului

Văleni Republica Moldova Sursa foto: Facebook / Eco Village Văleni

Organizația Mondială a Turismului a anunțat joi cele mai bune sate turistice pentru 2023, iar printre câștigători se regăsește și un sat din Republica Moldova, scrie Euronews.

De la Veneția la Atena, cele mai populare destinații din Europa cedează sub greutatea unui număr nesustenabil de turiști. Vizitatorii se confruntă cu aglomerație, cozi și infrastructură în ruină. Localnicii se confruntă cu resurse limitate, ceea ce favorizează o nemulțumire tot mai mare față de turiști. Așadar, cum vă puteți asigura că faceți parte din soluție și nu din problemă?

Euronews afirmă că este timpul să explorați mai departe de aceste destinații clasice și supraaglomerate.

Pentru a vă ajuta în căutarea unor destinații nedescoperite, Organizația Mondială a Turismului a ONU (OMT) a anunțat cele mai bune sate turistice pentru 2023. Acestea sunt locuri în care turismul conservă culturile și tradițiile, celebrează diversitatea, oferă oportunități și protejează biodiversitatea. Pe scurt, locuri rurale în care turismul este benefic atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.

La nivel mondial, 53 de sate – dintre care 16 în Europa – au primit premiul în acest an, câștigătorii fiind anunțați joi la Adunarea Generală a OMT de la Samarkand, Uzbekistan.

Iată toate satele premiate din Europa.

Valeni, Moldova: Pentru observarea pelicanilor pe lacul Beleu

Cufundați-vă în frumoasele minuni naturale ale Moldovei în Valeni, un sat din sud-vestul țării.

Această destinație și-a îmbunătățit acreditările turistice din 2014, când a fost înființat Eco Village Văleni, ca bază pentru vizitatori pentru a explora zona.

Fiți martorii unor stoluri de pelicani în drum spre Delta Dunării la Lacul Beleu și explorați Rezervația naturală Prutul de Jos, înregistrată în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei.

Ordino, Andorra: Pentru case tradiționale din piatră și lacuri de munte înalt

Cu o populație de mai puțin de 80.000 de locuitori, Andorra este unul dintre cele mai mici state din Europa.

Așezată între Franța și Spania, la înălțimea munților Pirinei, micuța țară este populară pentru schi și cumpărături duty-free – dar are mult mai multe de oferit.

Ordino este un oraș medieval căptușit cu case de piatră pitorești – una dintre ele poate fi vizitată la Muzeul Casa Areny.

După ce ați explorat orașul în sine, parohia locală este plină de aventuri în aer liber.

De la lacurile de munte Tristaina și Parcul Național Sorteny – cea mai mare arie naturală din țară – la muntele Casamanya și stațiunea de schi Ordino Arcalís, nu duce lipsă de trasee panoramice de drumeție.

La Ordino se poate ajunge într-o excursie de o zi din Barcelona, Girona sau Toulouse, fiecare la aproximativ trei ore de mers cu mașina.

St Anton am Arlberg, Austria: Pentru schiat pline de adrenalină și drumeții senzoriale

Înălțat în Alpii tirolezi, St Anton am Arlberg este poarta de intrare în regiunea de schi Arlberg.

Și nu există un loc mai bun pentru a te da pe pârtii, deoarece această zonă este cunoscută drept „leagănul schiului alpin” pentru rolul său de pionierat în inventarea acestui sport. Aflați totul despre el la Muzeul St Anton am Arlberg, care se află într-o cabană de schi din lemn.

Vara, vă puteți lăsa simțurile să îmbrățișeze WunderWanderWeg – Traseul minunat de drumeție – care constă într-un traseu de mers desculț, un traseu de ierburi alpine și un traseu de flori alpine.

Schladming, în centrul Austriei, a primit, de asemenea, un premiu al Organizației Mondiale a Turismului. Fostul oraș minier este acum cunoscut pentru schiul de clasă mondială, pentru frumoasele sale trasee de ciclism și drumeții și pentru lacurile răcoritoare.

Slunj, Croația: Pentru cascade și mori tradiționale

Cei mai mulți turiști se îndreaptă spre Coasta Dalmată a Croației, dar dacă vă îndreptați spre interiorul muntoasă a țării, veți fi răsplătit cu cascade și plaje pe malul râurilor.

Orașul Slunj se află la o distanță scurtă cu mașina de faimoasele lacuri Plitvice, dar oferă propriul său spectacol acvatic. În Rastoke, 23 de cascade se varsă în râul Korana, care este mărginit de mori tradiționale.

În timpul verii, faceți o baie răcoritoare în apă înainte de a merge cu bicicleta prin pădurea liniștită Jelvik, pe malul râului.

Tokaj, Ungaria: Pentru a gusta vinul dulce de „putregai nobil”

Iubitorii de vin nu ar trebui să rateze orașul istoric maghiar Tokaj. Acesta este centrul districtului viticol Tokaj-Hegyalja – unde se produce Tokaji, vinul original de „putregai nobil”.

Această băutură dulce și complexă se bazează pe botrytis, un tip special de ciupercă care atacă strugurii supramaturați și îi transformă în boabe zbârcite și zaharoase. Acest proces necesită condiții meteorologice unice în regiune, iar strugurii sunt recoltați manual.

Inutil să mai spunem că nicio vizită nu este completă fără o sesiune de degustare de vinuri și o excursie la Muzeul Vinului din Tokaj, aflat în patrimoniul mondial.

Lerici, Italia: Pentru a experimenta Riviera italiană în mod durabil

Lerici, situat pe coasta de nord-vest a Italiei, este presărat cu genul de clădiri iconice colorate pentru care Cinque Terre este cunoscut.

Însă angajamentul orașului față de economia albastră este cel care i-a adus recunoașterea din partea OMT.

Aici se află Santa Teresa Smart Bay – primul laborator „viu” subacvatic din Italia. Aici, oamenii de știință monitorizează acidificarea distructivă a oceanelor prin observarea ratei de creștere a briozoarelor – animale nevertebrate acvatice.

Aceste cercetări îi vor ajuta în misiunea lor de a proteja ecosistemul delicat al golfului și de a încuraja turismul durabil în zonă.

Sortelha, Portugalia: Pentru a face un pas înapoi în timp

De la Lisabona la Porto, Portugalia și-a sporit popularitatea ca destinație turistică în ultimii ani. Dar țara are încă o mulțime de bijuterii ascunse de descoperit.

Printre acestea se numără Sortelha, un oraș vechi, cu ziduri, care și-a păstrat arhitectura medievală și renascentistă.

Supravegheat de un castel impunător din secolul al XIII-lea, casele sale rurale din granit descriu o scenă din vremuri trecute, în timp ce turbinele sale eoliene descriu o viziune a unui viitor durabil.

Portugalia nu a dus lipsă de distincții la Premiile Organizației Mondiale a Turismului pentru cele mai bune sate turistice.

De asemenea, au fost premiate și paradisul surferilor din Ericeira, satul montan verde Manteigas și Vila da Madalena de pe insula Pico din Azore.

Siguenza, Spania: Pentru o călătorie medievală cu trenul

Sigüenza, în centrul Spaniei, este cunoscută pentru castelul său asemănător unei fortărețe și pentru Museo Diocesano, care găzduiește faimoase opere de artă religioasă.

Dar în ultimii ani, acest muzeu viu al unui oraș a stagnat din cauza depopulării.

În prezent, orașul are misiunea de a schimba această situație, devenind un centru de dezvoltare rurală, iar turismul este o piesă cheie a acestui puzzle.

Orașul încurajează călătoriile în timpul săptămânii cu Trenul Medieval, care pleacă din Madrid și durează o oră și 20 de minute. Trubaduri și cavaleri vă însoțesc în călătorie, folosind muzica și teatrul pentru a spune povestea satelor și orașelor pe care le traversați pe drum.

Oñati – un oraș basc care adoptă turismul inteligent – și municipalitatea istorică Cantavieja au primit, de asemenea, premiile Organizației  Mondiale a Turismului pentru cele mai bune sate turistice.

Morcote, Elveția: Pentru relaxare pe malul lacului

Cu aspectul său de carte poștală, Morcote, pe malul lacului Lugano, este o destinație de călătorie irezistibilă.

Susținute de verdeață, arcadele vechilor case patriciene se aliniază pe malul apei, întâmpinând feribotul de la Lugnano în acest sat elvețian protejat.

Orașul elvețian Saint-Ursanne, cu biserica sa de abație romanică și casele medievale, a primit, de asemenea, un premiu pentru cele mai bune sate turistice.

Șirince, Türkiye: Pentru o evadare liniștită

Cu o istorie care se întinde până în perioada elenistică, Șirince, în Türkiye, se străduiește să își păstreze atmosfera de altădată.

Mașinile sunt interzise pe străzile înguste ale orașului, lăsându-i pe localnici să se deplaseze pe jos sau pe cal.

Orașul din vârful dealului a fost un sat grecesc înainte de Războiul greco-turc. Se află la 12 km de orașul antic Efes și este înconjurat de podgorii, livezi de măslini și pomi fructiferi.

Sursa foto: Facebook / Eco Village Văleni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *