Un șomer român, uimit de cursul de antreprenoriat oferit de AJOFM Neamț: „Statul vrea să mă facă patron, deși eu nu găsesc nimic de lucru”/ „Dacă vreau să încep o afacere, mie îmi trebuie bani, nu diplome”

Curs Antreprenor AJOFM Neamț

Oferta de cursuri de recalificare profesională de la o agenție județeană de forță de muncă l-a luat prin surprindere pe un român care este în căutarea unui loc de muncă în țară, după ce mulți ani a lucrat în străinătate.

Iulian B. (am convenit să nu îi dăm numele real) merge periodic la AJOFM Neamț pentru a vedea care sunt ofertele de angajare. A lucrat mai mulți ani în străinătate pe posturi de inginer, deși nu avea diplomele pe care le-ar fi cerut angajatorii în România, dar acum a revenit în țară și este în căutarea unui loc de muncă.

Afișul pe care scria „Cursuri gratuite – Competențe Antreprenoriale” l-a făcut să se întrebe de ce ar fi nevoie de o asemenea pregătire pentru șomerii care vin la AJOFM Neamț.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Economedia a discutat cu Iulian B. despre modul în care privește el această ofertă a statului de a-l face patron.

„E disprețul maxim pe care poți să-l ai când ar trebui să pregătești forță de muncă, în schimb tu organizezi cursuri gratuite de ”patroni” la Agenția Județeană a Forțelor de Muncă Neamț. Adică într-un județ unde aproape jumătate din populație e plecată la muncă în Italia și Spania, tu faci cursuri de patroni? Am fost să mă uit la ce locuri de muncă mai au pe acolo. În afară de faptul că nu au nimic interesant, toate cursurile pe care le-am văzut eu în ultimii 20 de ani au fost de bucătari, tinichigii, zidari, chestii foarte pentru care practic nici nu-ți trebuie pregătire, dacă este să fim sinceri. Adică, eu nu știu zidar care să fi învățat zidărie pe la nu știu ce agenție de muncă. Dar România este țara în care se poate orice. Mi se pare absolut nepotrivit și sunt sigur că agențiile județene primesc, de decenii, bani pentru pregătirea forței de muncă și aruncă banii pe prostii. Dar ce-am văzut acum este de-a dreptul șocant. Am și întrebat-o pe doamna de la intrare la ce folosește cursul acesta? Mi-a răspuns că dacă vreau să îmi fac o afacere. Da, dacă vreau să-mi fac o afacere, îmi trebuie bani, nu diplome”, a explicat Iulian pentru Economedia.

El a mai spus că la instituții similare din străinătate nu a văzut agențiile de forță de muncă să pregătească „patroni”.

„E de-a dreptul stupid ca o agenție a Forțelor de Muncă să facă cursuri de patroni. Mie mi se pare o aberație totală, diplomă de „patroni”. De unde vin acești bani? Cine îi primește? Și cine poate să pregătească patroni? Majoritatea locurilor de muncă din Neamț sunt necalificate practic. Nu scrie neapărat „necalificat”, dar sunt locuri de muncă pe care poate să le facă orice „Gigel”, care a terminat o școală profesională, deci nu se pregătește pentru nimic. Dacă nu pregătești pe nimeni pentru nimic, ce așteptări poți să ai? De patroni? Eu nu vreau să fiu patron. Dacă trebuie să mă duc să-mi dai 100.000 euro măcar ca să încep și cea mai mică afacere în România, n-aș începe-o, că sunt alte discuții”, mai spune el.

Asemenea cursuri se regăsesc însă în oferta Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din întreaga țară potrivit datelor publicate de ANOFM. Astfel, în luna martie a fost un curs de „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” pentru 20 de persoane din județul Timiș, precum și un curs de „Competență antreprenoriale” pentru 14 persoane din județul Vaslui.

Economedia a solicitat ANOFM mai multe date despre numărul persoanele care urmează aceste cursuri și cu ce rezultate, precum și despre sumele alocate acestor programe. Vom publica răspunsurile pe măsură ce le vom primi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Dragilor, ajofm spune ca pregătește competente antreprenoriale, asta presupune educarea unei atitudini, indiferent de rolul ocupat și nu cum sa îți deschizi o afacere. Aceasta abilitate este necesara inclusiv în căutarea unui loc de munca.
      Draga jurnalist economedia.ro, nu direcționa greșit atenția cititorilor.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.