Un startup din Germania cere aprobarea autorităților europene pentru a vinde carne cultivată în laborator

Redacția sept. 17, 2023 0 comentarii
carne laborator

Pentru prima dată, un producător cere undă verde autorității europene pentru alimente pentru a comercializa carne cultivată în laborator. Cu toate acestea, aprobarea ar putea să treneze ani de zile, scrie publicația Retail Detail.

Solicitantul este startup-ul german The Cultivated B, filiala de carne cultivată a Infamily Foods, un producător de produse din carne sustenabilă și de produse hibride din carne și legume din Renania de Nord-Westfalia. Producătorul dorește să obțină undă verde pentru a comercializa un produs pe bază de carne cultivată și proteine vegetale, asemănător unui hot dog, relatează Lebensmittel Zeitung.

Este prima companie din lume care a înregistrat un produs din carne cultivată la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Deoarece carnea de cultură intră sub incidența Regulamentului Uniunii Europene privind alimentele noi, produsul trebuie să treacă printr-un proces de aprobare riguros care va dura cel puțin 18 luni și posibil chiar mai mulți ani.

În Statele Unite, doi producători au obținut deja recent autorizația de a comercializa carne celulară din laborator. Comercializarea cărnii cultivate a fost autorizată și în Singapore.

La nivel internațional, așteptările pentru această nouă categorie de produse sunt mari, deoarece carnea de cultură este prietenoasă cu animalele, curată, sigură și durabilă: în comparație cu creșterea tradițională a animalelor, producția ar emite cu 80% până la 90% mai puține gaze cu efect de seră, ar folosi cu 45% mai puțină energie, cu 90% mai puțină apă și cu 99% mai puțin teren. Cu toate acestea, există încă multe obstacole tehnologice și financiare care trebuie depășite înainte de a ajunge pe piață pe scară largă. 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *