Un studiu al FMI arată că firmele mari au devenit şi mai dominante în timpul pandemiei

FMI Fondul Monetar International foto captura video imf.org Foto: Fondul Monetar International foto / imf.org

Pandemia de coronavirus a întărit în mod semnificativ puterea de piaţă a firmelor dominante, ceea ce ar putea avea un impact asupra creşterii pe termen mediu şi ar sufoca inovaţia şi investiţiile, arată un studiu publicat luni de Fondul Monetar Internaţional, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, o serie de indicatori cheie cu privire la puterea de piaţă sunt în creştere, inclusiv adaosurile de preţ peste costurile marginale şi concentrarea veniturilor în rândul primilor patru jucători dintr-un sector. Unul dintre motive pentru care se întâmplă acest lucru este creşterea falimentelor, în condiţiile în care pandemia a provocat o diminuare a concurenţei.

„Din cauza pandemiei, estimăm că această concentrare ar putea creşte în economiile avansate, cu cel puţin la fel de mult cât a crescut în perioada 2000-2015”, susţine directorul FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare pe blogul instituţiei care însoţeşte studiul. „Chiar şi în industriile care au beneficiat de pe urma crizei, cum este sectorul digital, jucătorii dominanţi sunt printre cei mai mari câştigători”, adaugă Georgieva.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Raportul FMI nu menţionează firme concrete, dar atrage atenţia asupra sectorului tehnologiei drept unul care înregistrează cea mai dramatică concentrare a puterii de piaţă, în condiţiile în care adaosurile de preţ au crescut într-un ritm dublu faţă de adaosurile de preţ la nivelul întregii economii în ultimii 20 de ani.

Companiile care perturbă piaţa, care în urmă cu două decenii au devansat titularii de atunci, au devenit jucători dominanţi care nu se mai confruntă cu aceleaşi presiuni competitive din partea potenţialilor perturbatori de astăzi, arată studiul FMI.

Avansul inteligenţei artificiale şi modelele de stabilire a preţurilor pe baza datelor în locul plăţilor monetare permit o şi mai mare concentrare a puterii de piaţă şi creează dificultăţi pentru organismele de reglementare, adaugă FMI.

Instituţia financiară internaţională apreciază că organismele de reglementare trebuie să se asigure că toţi consumatorii pot utiliza mai mult de o platformă, citând „riscul ca platformele cu o putere de piaţă semnificativă să fac abuz de poziţia lor dominantă, să îi afecteze pe utilizatori pe una sau pe ambele părţi ale pieţei precum şi pe noii intraţi potenţial inovativi”.

Un factor important care stimulează concentrarea puterii de piaţă este activitatea de fuziuni şi achiziţii iar FMI a recomandat autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei să fie şi mai vigilente când supraveghează fuziunile. De asemenea, FMI susţine că evaluările cu privire la deciziile de fuziune din trecut ar putea contribui la o punere în aplicare mai eficientă a regulilor de concurenţă.

Sursa foto: Captură video FMI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: