Uber a anunţat că va face apel la decizia unui tribunal olandez care a stabilit luni că şoferii sunt angajaţi ai companiei şi nu contractori independenţi care folosesc platforma companiei de ride-hailing, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
“Suntem dezamăgiţi de această decizie deoarece ştim că majoritatea covârşitoare a şoferilor vor să rămână independenţi”, a afirmat directorul Uber pentru Europa de Nord, Maurits Schoenfeld.
Anterior, un tribunal olandez a decis că şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi, fiind îndreptăţiţi să beneficieze de drepturi salariale extinse.
Decizia din Olanda vine după o altă victorie majoră pentru sindicate: cei peste 70.000 de şoferi Uber din Marea Britanie vor primi salariul minim şi vor beneficia de concedii plătite şi drepturi de pensie, ca parte a acordului companiei de ride-hailing, care a pierdut procesul de la Curtea Supremă de Justiţie, de a acorda drepturi angajaţilor.
Acordul din martie din Marea Britanie clasifică şoferii Uber ca lucrători îndreptăţiţi să beneficieze de mai puţine drepturi decât cei clasificaţi ca angajaţi, cărora le sunt garantate concediul de boală şi cel parental. Până acum, şoferii Uber erau consideraţi drept liber profesionişti, ceea ce înseamnă că în faţa legii beneficiază doar de o protecţie minimă. Uber are aproximativ 70.000 de şoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante pieţe ale companiei americane.
Tribunalul districtual din Amsterdam a fost de partea Federaţiei sindicatelor comerciale olandeze, care au argumentat că şoferii Uber sunt de fapt angajaţi ai unei companii de taxi şi ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi şi aceeaşi plată ca alţi lucrători din sector.
Conform tribunalului, şoferii care transportă pasageri prin aplicaţia Uber beneficiază de contractul colectiv de muncă pentru transportul cu taxi.
De asemenea, judecătorii olandezi au cerut Uber să plătească o amendă de 50.000 euro pentru că nu au implementat acordul de muncă pentru şoferii de taxi.
La nivel mondial există în prezent o dezbatere cu privire la modul în care pot fi reglementare drepturile lucrătorilor din economia informală. Comisia Europeană a demarat o perioadă de consultare publică cu privire la posibile reguli care să se aplice la nivelul Uniunii Europene.
Uber activează și pe piaţa din România din februarie 2015, este acum disponibil în 12 oraşe: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Oradea şi Brăila, cu planuri de extindere în ţară în viitorul apropiat