BREAKING Un tribunal rus a ordonat oprirea conductei care aduce petrol kazah la Marea Neagră/ Exporturile continuă momentan să curgă

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Caspian Pipeline Consortium (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin una dintre cele mai mari conducte din lume, a primit o somație de la un tribunal rus să suspende activitatea pentru 30 de zile, scrie Reuters. Surse au declarat însă că exporturile continuau să curgă, miercuri.

CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul global, a transmis că decizia de suspendare a operațiunilor are legătură cu documentația privind deversările de petrol și a precizat că consorțiul, din care fac parte firmele americane Chevron și Exxon, trebuie să respecte hotărârea judecătorească de marți.

Două surse comerciale familiarizate cu operațiunile terminalului au declarat pentru Reuters că exporturile de petrol de la terminalul CPC de la Marea Neagră continuau miercuri dimineață.

Alte trei surse din industrie au declarat că livrările de petrol din câmpurile petroliere către conducta CPC erau neîntrerupte începând de miercuri dimineață.

Orice întrerupere majoră la CPC ar pune și mai multă presiune pe piața mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul petrolier arab din anii 1970.

CPC a declarat că a depus un apel la tribunalul din orașul rusesc Novorossiisk, solicitând suspendarea executării hotărârii pentru a evita o întrerupere care ar putea avea consecințe irevocabile asupra echipamentului conductei.

Compania nu a oferit alte comentarii atunci când a fost contactată de Reuters.

Conducta CPC se află în centrul atenției de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, în ceea ce numește o „operațiune militară specială”. Sancțiunile occidentale impuse ca urmare au dus la scăderea exporturilor rusești și la creșterea prețurilor petrolului.

Prețul petrolului a urcat miercuri, cu peste 1%, la peste 104 dolari pe baril, ajutat de îngrijorările legate de aprovizionare.

Rusia a redus deja fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, care furnizează gaze rusești Germaniei și altor state europene. Conducta respectivă a funcționat la o capacitate de 40% din cauza unei dispute legate de reparații de echipamente.

Statele Unite au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc, dar au declarat că fluxurile din Kazahstan care trec prin Rusia ar trebui să funcționeze neîntrerupt. Între timp, Uniunea Europeană a declarat că vrea să se debaraseze de dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027.

Un raport privind situația terminalului, consultat de Reuters, a arătat că încărcările de petrol de la terminalul CPC continuau la ora 12.00 pe 5 iulie, dar nu era clar dacă operațiunile continuau și pe 6 iulie.

CPC a declarat miercuri că vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a ordonat autorităților de reglementare, inclusiv autorității de reglementare a siguranței industriale Rostekhnadzor, să inspecteze instalațiile părții rusești a consorțiului.

Acesta a precizat că inspecția a descoperit unele nereguli „documentare” privind planurile referitoare la modul de abordare a scurgerilor de petrol. O scurgere de petrol a avut loc la terminal anul trecut.

Kazahstanul a declarat că guvernul discută măsuri pentru a aborda impactul restricțiilor asupra exporturilor de petrol prin CPC.

Conducta a exportat anul trecut către Marea Neagră până la 54 de milioane de tone, adică aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, din principalul tip de țiței al Kazahstanului.

Operațiunile oleoductului au fost deja întrerupte în acest an din cauza unor avarii la echipamentele terminalului de la Marea Neagră.

Separat, poliția din Kazahstan a declarat că a avut loc o explozie la câmpul petrolier gigant Tengiz, principala sursă de petrol pentru CPC, ucigând doi muncitori, potrivit agenției de știri Interfax.

O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că operațiunile de la câmpul petrolier au continuat după accident.

Sursa/Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *