Un videoclip deep fake cu analistul financiar Iancu Guda manipulează oamenii să investească în criptomonede. Guda: „Este un fals clar, eu nu am spus niciodată așa ceva”

Deep fake Iancu Guda

Analistul financiar Iancu Guda avertizează într-o postare pe Facebook că cineva i-a furat identitatea și a creat un videoclip deep fake în care recomandă investițiile în criptomonede, un activ extrem de riscant. „Este un fals clar, eu nu am spus niciodată așa ceva. Cei care urmăresc opiniile și analizele mele știu că niciodată nu am recomandat specula pe criptomonede”, afirmă Guda, în postarea sa.

  • Un deep fake este un videoclip care a fost manipulat digital pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu cea a alteia sau pentru a face să pară că o persoană afirmă anumite lucruri pe care în mod normal nu le-ar afirma, cu scopul de a manipula.

Videoclipul creat cu tehnologia deep fake îl arată pe Iancu Guda spunând că o nouă platformă le va permite românilor obișnuiți să câștige „constant și fără riscuri” salariul anual în prima lună.

La o privire atentă, se poate vedea că expresia lui Iancu Guda, în timp ce vorbește, nu este naturală, că buzele se mișcă în mod nenatural, iar cuvintele nu sunt pronunțate articulat sau sunt pronunțate cu un accent ciudat: de exemplu „unsprezece mii de lei”, pronunțat cu accentul pe „zece”.

Iancu Guda afirmă că videoclipul este un fals și că, deși videoclipul este vag blurat, a fost folosit un software specializat pentru prelucrarea sunetului și copierea vocii, deoarece vocea este identică.

„Cei care cad pradă acestei înșelăciuni fac click pe linkul indicat, își lasă numărul de telefon și apoi primesc recomandări de investiții speculative în criptomonede. Este un fals clar, eu nu am spus niciodată așa ceva. Cei care urmăresc opiniile și analizele mele știu că niciodată nu am recomandat specula pe criptomonede, iar investițiile strategice recomandate de mine targetează un randamemt mediu anual de 10% (mai putin de 1% / luna). Se vede clar cum este blurată gura mea ca să nu se observe clar mișcarea buzelor și pronunția, dar vocea este identică, deci au folosit software specializat de prelucrare sunet și copiere voce. De asemenea, postarea este facută de un cont din Africa. Falsul este clar, dar sper să nu cadă nimeni pradă unei asemenea înșelăciuni. Am raportat contul ca înșelăciune financiară (click pe butonul cu trei puncte de pe pagina contului de Facebook / Report Profile / Fraud or scam). Vă rog să faceți și voi același lucru atunci când observați astfel de pagini false! Multumesc! Vigilență maximă! NU oferiți datele voastre financiare (cont bancar, PIN), email, telefon etc.”, afirmă Guda.

Sursa foto: Iancu Guda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *