Unde sunt cei mai ieftini și cei mai scumpi carburanți din UE. Cum stă România

pompa diesel

Malta este cea mai ieftină țară din UE, din punct de vedere al prețului mediu de vânzare al benzinei și motorinei, potrivit ultimului centralizator Weekly Oil Bulletin, al Comisiei Europene. Benzina costă în Malta 1,34 euro pe litru, iar motorina costă 1,21 euro pe litru, prețuri care include taxele. Este de precizat că Malta este încă un stat ce poate fi numit paradis fiscal, din punct de vedere al taxării aplicate, în ciuda faptului că, în ultimii ani, UE a impus și Maltei un regim fiscal mai puțin lax decât ce obișnuia țara mediterană.

Fără să fie un paradis fiscal, România este foarte aproape de prețurile Maltei, în ceea ce privește prețul benzinei. La noi în țară, aceasta se vinde cu 1,344 euro pe litru. Motorina este însă mai scumpă – 1,45 euro litrul.

O țară foarte ieftină la carburanți este și Bulgaria. La vecini benzina se vinde cu 1,37 euro pe litru, iar motorina cu 1,38 euro pe litru. Luxemburg este o altă țară accesibilă pentru șoferi. Aici benzina și motorina costă fiecare 1,5 euro pe litru.

La polul opus, țări scumpe sunt Olanda, Danemarca, Franța, Belgia, Italia. Cea mai scumpă este Olanda, unde benzina costă 1,93 euro litru iar motorina costă 1,76 euro.

Taxarea în domeniul carburanților diferă mult între diferite țări ale UE. Unele au taxe foarte mari, altele mai puțin. În mod implicit, o taxare ridicată face carburanții mai scumpi.

În România, aproximativ 50% din preţul unui litru de benzină sau motorină ajunge la stat din accize, TVA și alte taxe, restul fiind costurile companiilor și marja de profit.

Accizele la carburanți nu se calculează ca procent din preț, ci ca sumă fixă. Codul Fiscal prevede că accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *