Unde vor fi instalate primele computere cuantice ale UE

computer cuantic, IBM Computer cuantic al IBM Sursa foto: Andrew Lindemann/IBM

Întreprinderea Comună Europeană de Calcul de Înaltă Performanţă (EuroHPC) a anunțat selectarea a șase locații pentru găzduirea primelor calculatoare cuantice europene. Aceste locații se află în Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia și Polonia. Calculatoarele cuantice vor fi integrate la fața locului în supercalculatoarele existente și vor forma o rețea amplă în întreaga Europă, scrie Naftemporiki, potrivit Rador.

Investițiile totale planificate depășesc 100 de milioane de euro, dintre care jumătate provin de la UE, iar cealaltă jumătate de la cele 17 țări care participă la asocierea EuroHPC. Cele 17 țări ale asocierii EuroHPC participante la această inițiativă cuantică sunt: ​​Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Spania, Franța, Italia, Letonia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda, Suedia și Norvegia.

Cercetătorii universitari și industria, indiferent de locul în care se află în Europa, vor putea avea acces la aceste șase computere cuantice bazate pe tehnologie europeană de ultimă generație. Datorită calculatoarelor cuantice, problemele complexe legate de domenii precum sănătatea, schimbările climatice, logistica sau utilizarea energiei vor putea fi rezolvate în câteva ore și nu în ​​luni sau ani de zile, cum s-ar întâmpla în cadrul sistemelor de calcul actuale, consumând în același timp mult mai puțină energie.

Noile calculatoare cuantice, care se așteaptă să fie disponibile în cele șase locații de mai sus până în a doua jumătate a anului 2023, vor susține o gamă largă de aplicații de importanță industrială, științifică și socială pentru Europa:

– Dezvoltarea mult mai rapidă și mai eficientă de noi medicamente, prin crearea unui „geamăn digital” al corpului uman, asupra căruia de ex. să fie efectuate testări virtuale ale medicamentelor.

– Rezolvarea problemelor complexe de logistică și planificare ce vor ajuta companiile să economisească timp și combustibil.

– Dezvoltarea și testarea, în mediu virtual, de noi materiale precum polimeri pentru avioane, convertoare catalitice pentru mașini, celule solare sau superconductori la temperatura camerei care pot stoca energie pe termen nelimitat.

Este vorba despre o inițiativă pur europeană: această aparatură se va baza în întregime pe hardware și software european, folosind tehnologie europeană. Pe viitor vor fi achiziționate mai multe computere cuantice. Pentru a dezvolta în continuare calculul cuantic și software-urile cuantice în special, Comisia Europeană intenționează să creeze centre de excelență pentru știință și industrie, concentrându-se pe cazurile de utilizare atât academice, cât și industriale ale calculatoarelor și simulatoarelor cuantice.

Întreprinderea comună EuroHPC a finanțat deja proiectul hibrid de calcul de înaltă performanță și simulatoare cuantice (HPCQS), care a fost demarat la sfârșitul anului 2021. Proiectul își propune să integreze două simulatoare cuantice, care vor controla fiecare peste100 de biți cuantici (qubits), pe două supercalculatoare deja existente: supercalculatorul Joliot Curie al GENCI, o entitate națională franceză de supercalcul și supercalculatorul JUWELS al centrului de supercalculatoare Jülich cu sediul în Germania. În acest fel, HPCQS va deveni primul incubator hibrid din lume de calcule de înaltă performanță bazate pe calculatoare cuantice.

Computer cuantic al IBM Sursa foto: Andrew Lindemann/IBM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *