Unele bănci din zona euro ar putea avea dificultăţi să ramburseze banii împrumutaţi de la Banca Centrală Europeană

banca

Unele bănci din zona euro ar putea avea dificultăţi să ramburseze banii împrumutaţi de la Banca Centrală Europeană, deoarece pieţele volatile îngreunează strângerea de fonduri, a declarat vineri autoritatea de supraveghere bancară a Uniunii Europene, transmite Reuters, citat de News.ro.

Băncile aveau până de curând numerar în valoare de 2.100 miliarde de euro (2.210 miliarde de dolari) din operaţiunile de refinanţare pe termen lung ţintite (TLTRO) ale BCE, dar acum le rambursează după ce banca centrală a majorat costurile de împrumut pentru acestea.

„Băncile trebuie să ramburseze sume substanţiale din împrumuturile băncii centrale până în 2024. O serie de bănci se vor putea baza pe rezervele de lichiditate existente – inclusiv depozitele băncii centrale – pentru a rambursa împrumuturile băncilor centrale”, a spus Autoritatea Bancară Europeană (EBA) într-un raport privind riscurile din sectorul bancar într-o perioadă de 12 luni până în iunie 2022.

„Totuşi, unele bănci ar putea avea nevoie să emită datorii suplimentare sau să majoreze depozitele. Rămâne de văzut cât de costisitoare va fi înlocuirea finanţării băncii centrale”, a spus EBA.

Îndeplinirea cerinţelor minime separate pentru emiterea de datorii care pot fi anulate într-o criză s-ar putea dovedi, de asemenea, o provocare pentru unele bănci, a spus EBA.

Noile intrări de împrumuturi „neperformante” au crescut substanţial în prima jumătate a anului 2022, pe măsură ce economia a început să se deterioreze, iar consumatorii au fost afectaţi de o criză a costului vieţii, ceea ce a determinat băncile să majoreze provizioanele.

Băncile continuă să deţină capital cu mult peste cerinţele de reglementare, a spus autoritatea de supraveghere.

Randamentul mediu al capitalului propriu, o măsură cheie a profitabilităţii, rămâne sub costul estimat al capitalului propriu, cele mai bune performanţe fiind în Grecia, România şi Slovenia, şi cele mai slabe din Ungaria şi Irlanda.

„Pe termen mediu, participanţii de pe piaţă nu se aşteaptă la îmbunătăţiri majore ale profitabilităţii”, a spus EBA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *