Ungaria anunță că va elimina, în 2025, taxele pe profiturile excepţionale impuse anumitor companii

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Guvernul ungar va elimina taxele pe profiturile excepţionale impuse companiilor de telecomunicaţii şi farmaceutice începând din 2025, a declarat miercuri ministrul Economiei, Marton Nagy, potrivit postului de televiziune ATV, preluat de Reuters, transmite Agerpres.

La începutul acestei săptămâni, Executivul de la Budapesta a majorat taxa pe bănci şi a anunţat că taxele pe profiturile excepţionale impuse băncilor şi retailerilor vor fi prelungite şi după 2024 dar în acelaşi timp a decis să elimine taxele pe profiturile excepţionale impuse companiilor aeriene.

“Taxele pe profiturile excepţionale ale băncilor sunt justificate”, a declarat miercuri Marton Nagy, la un briefing de presă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În 2022, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus taxe pe profiturile excepţionale pentru o gamă largă de sectoare, inclusiv bănci, companii de asigurări, firme din energie, companii aeriene, de telecomunicaţii şi farmaceutice, în încercarea de a a coperi golurile din buget. 

La acea dată, Executivul de la Budapesta informa că îşi propune să colecteze 800 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde de dolari) din aceste taxe pe “profiturile excepţionale” ale firmelor, ceea ce a afectat cotaţia acţiunilor la bursa de la Budapesta şi i-a îngrijorat pe investitori.

În pofida acestor măsuri, deficitul bugetar anual al Ungariei s-a situat la o medie de 7% începând din 2020, iar la aceasta s-a adăugat o inflaţie care a trecut de 25% în primul trimestru din 2023, care a revenit în zona de o singură cifră în luna septembrie a anului trecut.

Majorarea dobânzilor, pentru a readuce inflaţia sub control, a venit pe seama reducerii activităţii de creditare şi a consumului gospodăriilor, ceea ce a frânat revenirea economică a Ungariei şi a redus veniturile strânse la bugetul statului de pe urma taxelor pe consum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: