Ungaria anunță că va elimina, în 2025, taxele pe profiturile excepţionale impuse anumitor companii

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Guvernul ungar va elimina taxele pe profiturile excepţionale impuse companiilor de telecomunicaţii şi farmaceutice începând din 2025, a declarat miercuri ministrul Economiei, Marton Nagy, potrivit postului de televiziune ATV, preluat de Reuters, transmite Agerpres.

La începutul acestei săptămâni, Executivul de la Budapesta a majorat taxa pe bănci şi a anunţat că taxele pe profiturile excepţionale impuse băncilor şi retailerilor vor fi prelungite şi după 2024 dar în acelaşi timp a decis să elimine taxele pe profiturile excepţionale impuse companiilor aeriene.

“Taxele pe profiturile excepţionale ale băncilor sunt justificate”, a declarat miercuri Marton Nagy, la un briefing de presă.

În 2022, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus taxe pe profiturile excepţionale pentru o gamă largă de sectoare, inclusiv bănci, companii de asigurări, firme din energie, companii aeriene, de telecomunicaţii şi farmaceutice, în încercarea de a a coperi golurile din buget. 

La acea dată, Executivul de la Budapesta informa că îşi propune să colecteze 800 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde de dolari) din aceste taxe pe “profiturile excepţionale” ale firmelor, ceea ce a afectat cotaţia acţiunilor la bursa de la Budapesta şi i-a îngrijorat pe investitori.

În pofida acestor măsuri, deficitul bugetar anual al Ungariei s-a situat la o medie de 7% începând din 2020, iar la aceasta s-a adăugat o inflaţie care a trecut de 25% în primul trimestru din 2023, care a revenit în zona de o singură cifră în luna septembrie a anului trecut.

Majorarea dobânzilor, pentru a readuce inflaţia sub control, a venit pe seama reducerii activităţii de creditare şi a consumului gospodăriilor, ceea ce a frânat revenirea economică a Ungariei şi a redus veniturile strânse la bugetul statului de pe urma taxelor pe consum.

sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *