Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Ungariei (Kúria) a decis printr-o sentință definitivă că Autoritatea Naţională de Media şi Comunicaţii (NMHH) din Ungaria a acţionat legal atunci când a exclus compania-mamă a Digi Ungaria, Digi Communications N.V., din procedura de licitaţie pentru introducerea de tehnologie mobilă de a cincea generaţie (5G) şi vânzarea de frecvenţe adecvate serviciilor fără fir în bandă largă, transmite agenția maghiară MTI.
Curtea Supremă a Ungariei a respins recursul companiei-mamă şi a confirmat sentinţa din prima instanţă, unde s-a constatat că decizia autorității telecom a avut temei legal şi a fost motivată corespunzător.
Decizia Ungariei de a exclude de la licitația 5G una dintre cele mai mari companii românești a venit la scurt timp după ce în 2018 România, prin BNR, a refuzat celei mai mari bănci ungare, OTP, să cumpere Banca Românească.
Curtea Supremă din Ungaria a decia că prin înscrierea în procedură, compania-mamă a Digi a vrut să inducă în eroare autoritatea telecom, iar participarea sa ar fi afectat corectitudinea licitaţiei, pentru că intenţia reală a societăţii nu a fost aceea de a valorifica în interes propriu drepturile de utilizare a frecvenţelor, ci transferul lor către Digi Kft.
Autoritatea piteței telecom din Ungaria a lansat procedura de vânzare a drepturilor de utilizare pentru frecvenţele de 700 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz şi 3600 MHz în vara anului 2019. La licitaţia care a avut loc la data de 8 august 2019 s-au prezentat patru operatori de telefonie mobilă, iar după analizarea dosarelor, autoritatea a respins oferta companiei-mamă olandeze a Digi. Societatea a contestat hotărârea, iar la data de 27 noiembrie cea de-a doua autoritate competentă a confirmat hotărârea de excludere, transmite MTI.