Ungaria vrea să colaboreze cu Rusia pentru producția de vaccinuri și aprovizionarea cu gaze naturale

Gaze naturale pixabay.com

Ungaria vrea să semneze anul acesta un nou acord de aprovizionare cu gaze naturale cu grupul rus Gazprom, negocierile fiind în stadiu final, a anunţat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, după ce s-a întâlnit cu omologul său rus Sergei Lavrov la Budapesta, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Ministrul ungar a anunţat că Budapesta şi Moscova sunt în negocieri avansate pentru producerea sub licenţă a vaccinului Sputnik V COVID-19 în Ungaria.

Oficialul ungar a informat că va discuta cu Gazprom preţul şi flexibilitatea noului contract săptămâna viitoare, în Rusia.

“Sper că vom semna în această toamnă un nou acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, în bune condiţii”, a declarat Szijjarto.

Acesta a anunţat că Budapesta şi Moscova sunt în negocieri avansate pentru producerea sub licenţă a vaccinului Sputnik V COVID-19 în Ungaria, operaţiune care ar putea demara la finalul lui 2022.

În Ungaria s-a folosit pe scară largă vaccinul rusesc Sputnik în timpul pandemiei, chiar dacă nu a fost aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

De când a venit la putere premierul Viktor Orban, în 2010, Ungaria a promovat interesele Moscovei în cadrul UE, cerând în mod repetat renunţarea la sancţiunile economice impuse acesteia după ce a anexat Crimeea, în 2014.

Tot ministrul ungar al Afacerilor Externe anunţa în 3 iunie că a semnat cu grupul rus Gazprom un acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, acord care va intra în vigoare imediat ce va expira actualul contract, în luna septembrie a acestui an.

Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti, iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor gazoducte.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

De asemenea, în perioada următoare, urmează să fie inaugurată o nouă conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *